Uuest aastast tuleb väärpaberite hoidmise eest käibemaksu tasuda

Annika Matson 23. november 2006, 09:19

2007. aasta alguses jõustuv
käibemaksuseaduse muudatus toob kaasa ka osade finantsteenuste käibemaksuga
maksustamisse, teatas pangaliit.

Eelkõige puudutab see väärpaberite hoidmise, haldamise ja vara valitsemisega seonduvaid teenuseid.

Pangaliidu tegevdirektori Katrin Talihärma sõnul jäävad jätkuvalt maksuvabaks väärtpaberitega tehtavad tehingud, kuid väärtpaberite hoidmine ja haldamine ning investeerimisalane nõustamine maksustatakse uuest aastast käibemaksuga. “Väärtpaberikonto avamine ja sulgemine on otseselt seotud väärtpaberitehingutega ja käibemaksukohustus nendele teenustele ei laiene“, märkis Talihärm.


Seadusemuudatuse tingis vajadus kohaldada Euroopa Liidu 6. käibemaksudirektiiv Eesti seadusandlusesse. Direktiiv jättis liikmesriikide enda otsustada, kas võimaldada käibemaksuvabastust eriotstarbeliste fondidele. Eesti kasutas seda võimalust maksimaalselt ja seetõttu jäävad jätkuvalt maksuvabaks kõikide avalike investeerimisfondide valitsemine ja nõustamine. Pangaliidu juhi sõnul on riigi poolt selline maksuvabastuse säilitamine Eesti investeerimisfondide konkurentivõime seisukohast väga oluline, kuna avalikud investeerimisfondid moodustavad kõigist Eesti fondidest 99%. “Ka kõik ligi 518 000 II pensionisambasse panustajat võivad öösel rahulikult magada – uus aasta neile täiendavaid väljaminekuid kaasa ei too”, sõnas Talihärm.


Lisaks muudatustele väärtpaberitega seonduvate teenuste osutamisele, maksustatakse alates 2007.aastast käibemaksuga ka vara hoidmise teenus, sealhulgas hoiulaegaste üürimisteenus. Käibemaks lisandub edaspidi ka väärtpaberikonto väljavõtte maksumusele. Seda sõltumata sellest, kas kontol hoitakse aktsiaid, võlakirju või pensionifondiosakuid. Pankade äriklientidele hakatakse väljastama vastavaid käibemaksuarveid.


Tulenevalt jõustuvast seadusemuudatusest viiakse vastavad muudatused sisse pankade hinnakirjadesse. Uued hinnakirjad tehakse kättesaadavaks kõikides pangakontorites, pankade kodulehekülgedel ja internetipankades hiljemalt käesoleva aasta 1.detsembril. Kuna Pangaliit on teinud tihedat koostööd Maksu- ja Tolliametiga, siis on tagatud, et muudatusi finantsteenuste maksustamisel rakendavad ühetaoliselt ka kõik kohapealsed maksuhaldurid.


Neljateistkümnest Eestis tegutsevast krediidiasutusest kuulub Pangaliitu seitse: Hansapank, SEB Eesti Ühispank, Nordea Pank, Sampo Pank, Eesti Krediidipank, Tallinna Äripank ja Parex Pank. 2006. aasta seisuga kuulub liikmetele laenude mahu järgi 99%-ne turuosa. Pangaliit on Euroopa Pangandusföderatsiooni ja Euroopa Maksenõukogu täieõiguslik liige.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. November 2006, 09:20
Otsi:

Ava täpsem otsing