Ravimifirmad piiravad arste

24. november 2006, 08:27

Võitlus Eesti üle kahe miljardi kroonise
ravimituru pärast on viinud ravimifirmad arstide mõjutamiseni nagu andmete
hankimine väljakirjutatud ravimite kohta.

Võimalustest ohtlikem on see, et retsepte kirjutanud arstide nimed ja haigete isikukoodid on infotehnoloogiliselt kättesaadavad kahele erafirmale, kes müüvad ravimitootjatele müügiraporteid. Üks neist on seotud suurima ravimite hulgimüüja Magnum Medicaliga ja teine on rahvusvahelise uuringufirma IMSi Eesti esindus.

Infolekke võimalus tekib tarkvara RAX kaudu, mida kasutab kolmveerand arvutitega varustatud apteekidest. RAX on paigaldatud nii Magnumiga seotud kui ka tema konkurendi Tamro apteekidesse.

Kui annate apteekrile oma retsepti, sisestab ta kõik andmed, ka teie isikukoodi ja arsti koodi RAXi andmebaasi. Öösiti saadab arvuti kõik peale isikuandmete edasi keskserverisse, mis asub Apteekide Infotehnoloogia juures. Apteekidel on andmekaitse inspektsioonist võetud delikaatsete isikuandmete töötlemise luba, aga Apteekide Infotehnoloogial luba pole. Samas haldab ta kogu süsteemi.

Ravimiameti ega andmekaitse inspektsiooni töötajad ei ole RAXi turvalisust uurinud. Ravimiameti peadirektori asetäitja Alar Irs lubas Äripäeva küsimuste peale suuremate apteekidega seotud infovoogudega lähemalt tutvuda.

RAXi pakkuv Apteekide Infotehnoloogia OÜ kuulub Siim Uibokandile, kes on ka Magnumiga seotud Apteekide Koostöö OÜ nõukogus. Siim Uibokand rõhutas, et isikuandmed jäävad apteeki.

Nii Apteekide Infotehnoloogia kui ka Tamro müüvad ravimitootjatele aruandeid, kui palju iga apteek või haigla ravimeid ostab. Tamro andmebaas maksab umbes 7000 krooni kuus ja ravimifirma saab osta vaid enda müüginumbreid. Loov ravimiesitleja läheb selle nimekirjaga piirkonna arste külastama.

"Ravimifirma esindaja teatas mulle, et neil on olemas täpne info, millist nende rohtu mina olen kirjutanud ja kui mitu retsepti," meenutas Tallinna tuntud perearst. Kõik Äripäeva küsitletud seitse arsti tunnistasid, et on ravimiesitlejatelt sama kuulnud.
"Info lekkimine pole uudis ja on väga vale asi," rääkis ravimiameti peadirektori asetäitja Alar Irs. Ravimiseadust täiendati info lekkimise tõttu 2005. aastal keeluga apteekidest kolmandatele isikutele delikaatsed isikuandmeid anda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2006, 08:27
Otsi:

Ava täpsem otsing