Lumepuudus masendab suusakeskusi

Liis Kängsepp 13. detsember 2006, 00:00

"Ei saa veel öelda, et oleks lumevaene talv, seda saab öelda alles märtsis," ütleb OÜ Alpiexpress juhatuse liige Renee Tuul, kes on inimesi Alpidesse suusatama viinud juba üle kümne aasta. Tema kinnitusel ongi hooaja algus tavaliselt pisut nigel, tänavu ehk tavapärasest pisut rohkem.

"Veesuuski küll ei tule kaasa võtta," naerab Tuul, kinnitades, et Alpiexpressi esimesed suusatajad stardivad kolme nädala pärast ning 90% selle hooaja reisidest on juba välja müüdud. "Kui lund tulema hakkab, siis sajab kahe päevaga meeter maha ja kevadeni on mureta," on Tuul veendunud.

Financial Timesis eelmisel nädalal ilmunud loost kõlab märksa nukramaid noote - väidetavalt on paljud suusakeskused suletud või töötavad poole jõuga. Rääkimata sellest, et paljud talispordiüritused on jäänud ära või on nende toimumine küsimärgi all.

Nii kirjutas Czech Business Weekly, et nädalavahetusel jäi ära Harrachovis toimuma pidanud suusahüppevõistlus, sest kunstlumi sulas ööga, ning järgmise aasta algusesse plaanitud suusaürituste toimumine on kahtlane. Kui detsembri keskpaigaks lumi maha ei tule, ootavad Tšehhi suusakeskuste operaatoreid finantsraskused.

Suusareise korraldava OÜ Germalo Reisid tegevjuht Marianne Kaldas ei pea olukorda nii masendavaks - mida hiljem lumi maha tuleb, seda kauemaks teda jätkub. Germalo suusareisid algavad alles vastu kevadet. "Laupäeval just suhtlesin kõigi suusakuurortidega, kuhu meie reise korraldame," räägib Kaldas. "Kõigil oli laupäeval väga hea päev. Rõõmustasid, et neil oli just palju lund maha tulnud."

Tõsi, Slovakkias, kuhu aastavahetusel esimene suusareis läheb, praegu tõesti lund ei ole. Kuid kohalikud loodavad, et lumi sajab jõuluks ikka maha. "Eelmine talv algas ju ka hiljem, aga oli pikk ja külm," arutleb Kaldas, "pole välistatud, et tänavu läheb samamoodi."

"Ilmateade on kehv. Kui detsembris ei saa keskust käima, siis on see häving," tõdeb Kuutsemäe puhkekeskuse juhataja Peeter Ilmas, kes loodab, et külm ilm siiski varsti kohale jõuab. "November olevat olnud saja aasta erakordseim. Kord sajandis võib ju selliseid asju juhtuda." Eile sadas Kuutsemäel natuke lund.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:29
    Otsi:

    Ava täpsem otsing