Agnes Ojala • 16. märts 2007 kell 12:25

Kella keeramine ei säästa energiat

California ülikooli doktorantide sõnul ei anna suveajale üleminek tavapärasest veidi varem märgatavat energiasäästu.

Ryan Kellogg ja Hendrik Wolff lükkasid ümber populaarse mõtte, mille järgi suveaja perioodi pikendamine vähendab elektri tarbimist, kirjutas Austraalia uudisteportaal abc.net.au.

Nad uurisid Austraalia kogemust 2000. aasta olümpiamängude ajal, jälgides energia tarbimist kahes Lõuna-Austraalia osariigis: Victorias ja Lõuna-Austraalias. Sel ajal mindi Victorias suveajale üle oktoobri asemel augusti lõpus, Lõuna-Austraalias aga mitte.

Teadlased võrdlesid kahe kuu jooksul kummagi osariigi energiatarbimist eelneva aasta näitajatega, jättes välja vaid olümpiamängude kaks nädalat. "Meie tulemused näitavad, et kella keeramine energiat ei säästnud," väitsid Kellogg ja Wolff.

Selle asemel, et elektrit säästa, liikus selle tarbimise raskuspunkt õhtu asemel hommikule.

Teistes, peamiselt simulatsioonidel põhinevates uurimustes on väidetud, et pikemad valged päevad säästavad elektrit 0,6-3,5%. Seetõttu on osa riike otsustanud kiiremini suveajale üle minna. Näiteks USAs keerati kellasid kolm nädalat enne tavapärast aega, lootes säästa 1% energiat.

Eestis keeratakse kella tavapäraselt märtsi viimase pühapäeva öösel kell 3.00.

Hetkel kuum