Hansapank külmutas Valgevene firma kontod

Artur Tooman 13. detsember 2007, 00:00

Finantsinspektsioon ei soostunud korraldust kommenteerima, kirjutas Delovõje Vedomosti.

Tänavu 14. novembril külmutas Hansapank Valgevene naftafirma Belneftehim Baltic OÜ arvelduskontod. Panga seletuste kohaselt tegutseti vastavalt Euroopa Liidu ettekirjutusele nr 765. Ettekirjutuse alusel on pangal õigus külmutada kõikide Valgevene presidendi Alaksandar Lukašenkaga seotud firmade ja eraisikute finantsressursid. Lukašenka ja talle lähedased ametiisikud rikkusid 2006. aasta presidendivalimistel rahvusvahelisi standardeid.

Valgevene osalusega naftafirma Belneftehim Baltic OÜ Lukašenkaga seotud ettevõtete nimistusse ei kuulu, kuid pank külmutas Belneftehim USA Inc. aktivad tänavu 13. novembril, sama juhtus ka arvelduskontodega USAs. Belneftehimi esindaja sõnul töötavad kontserni teised esindused tavapäraselt. Firmal on esindused Lätis, Saksamaal, Ukrainas, Hiinas ja Venemaal.

Belneftehim Baltic SIA esindaja Vladimir Demidovi sõnul on Eesti ametnike otsus mõtlematu, kuna USA rahandusministeeriumi ettekirjutuses kõneldakse Valgevene kontserni esindustest. Samas kuulub Baltimaades tegutsevast firmast Valgevene Belneftehimile vaid 25%. Sellest ei piisa ühegi maa seaduste järgi ettevõtte kontrollimiseks.

Demidov tõdes, et ka Lätis tegutsev Hansabanka külmutas firma kontod, kuid avas need kohe taas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing