Meerits: 3-5 aasta perspektiivis on tulevik roosiline

Agnes Ojala 22. jaanuar 2008, 17:42

Eesti Investorite Liidu juhatuse liige ja
ettevõtja Heldur Meerits usub, et 3-5 aasta perspektiivis on tulevik
finantsturgudel roosiline.

„Kahe kuni kuue kuu prognoosi ei julgeks anda, aga usun, et maailmamajandus kasvab jätkuvalt ja 3-5 aasta perspektiivis on tulevik roosiline,“ kommenteeris ta aasta alguse järsku langust aktsiaturgudel.

Meeritsa sõnul on siinse turu käitumist raskem ette näha kui maailma tervikuna. „Ühest küljest kasvavad palgad ja me ei tea, mis saab tööhõivest. Kui panna kokku palkade tõus ja võimalik väljaränne Eestist, siis ei ole teada, mis sellest välja tuleb. See kokteil tervikuna võib üsna kehva tulemusega lõppeda,“ arvas ta.

Maailma majanduses sõltub tema hinnangul aga paljugi USAst. „Ennekõike sellest, kuidas lahendub USA kodulaenude probleem. Tänase seisuga on tore, et keskpangad on turule raha peale lasknud, aga tagajärg on see, et keegi ei tea, kui hullud asjad on, kas väike virvendus või suur probl,“ oli Meerits murelik.

Ta usub, et kui lastaks rahulikult pankrotti need, kes peaksid pankrotti minema, saaks olukorra teada ja elataks rõõmsalt edasi.

Eesti olukord aga ei paista ülemaailmse segaduse taustal kuigivõrd välja. „Olukord on praegu teinud ettevaatlikuks. Maailma taustal ei paista Eesti makronäitajad välja. 2008. aasta ehk midagi väga suurt ei muuda. Kui probleem hakkab tekkima, siis näeme seda alles 2009.-2010. aastal,“ arvas Meerits.

„Mina ise ei usu, et suudan tõuse ja langusi ette aimata väga hästi, tõmblemist pole ette võtnud. Kui oskaks ette näha, küll siis teeks. Praegu polegi aktsiainvesteeringutega suurt muud teha, kui kannatada. Oleks nii tark olnud, et 6 kuud tagasi positsioonidest lahti saanud, oleks hea olnud,“ rääkis Meerits isiklikest investeeringutest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. May 2008, 15:46
Otsi:

Ava täpsem otsing