Keskpangad tegid pankadele rahasüsti, USA aktsiaturud rallivad

11. märts 2008, 18:19

USA aktsiaturud alustasid tänast
kauplemispäeva järsu korraliku tõusuga pärast seda, kui USA Föderaalreserv koos
teiste keskpankadega teatasid, et pumpavad finantssüsteemi 200 miljardit
dollarit.

USA aktsiaturgude olulisemad indeksid kerkisid kauplemise esimesel tunnil kahe protsendi ringi.

Tegemist on USA, Euroopa Keskpanga, Suurbritannia, Kanada ning Šveitsi keskpanga kooskõlastatud tegevusega, mis võimaldab pankadel laenata raha finantssektorile palju pahandust teinud kinnisvaralaenudega tagatud väärtpaberite mahakandmise kompenseerimiseks.

Hinnaralli eesotsas on suurte pankade nagu Citigroup, JP Morgan ning Bank of America aktsiad, mis eelnevatel päevadel olid tugevalt kukkunud. Tänasele tormilisele tõusule oli eelnenud kolm koledat kukkumispäeva, mille põhjustajaks oli samuti finantssektor.

Kui päev varem spekuleeris Goldman Sachs, et USA Föderaalreserv langetab erakorraliselt baasintressi veel enne järgmist teisipäeva toimuvat nõukogu istungit, siis nüüd langes see vajadus ära, sest rahasüst läks otse pankadele. „Sisuliselt eemaldas Fed pankade bilanssidelt halvad laenud ning turgudele see meeldib,” selgitas turul toimuvat uudisteagentuurile AP investeerimisfirma Meridian Equity Partners peastrateeg Peter Dunay.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. March 2008, 17:55
Otsi:

Ava täpsem otsing