BÖRS: Ameerika aktsiad tõusid – kas surnud kassi põrge?

01. oktoober 2008, 00:56

Ühendriikide aktsiad tegid viimase kuue
aasta suurima hüppe ootuses, et seaduseloojad siiski päästavad 700 miljardi
dollari suuruse abiplaani.

Suurematest ettevõtetest tõusid JPMorgan Chase Co, Citigroup ja Bank of America rohkem kui 13% peale Senati juhtide lubadusi jätkata tööd päästeplaaniga peale kahe aastakümne suurima turulanguse põhjustanud selle nädalast tagasilükkamist. Hess Corp ja Schlumberger Ltd lisasid mõlemad 5,8% kui plaani suhtes tekkinud optimism aitas ka nafta hinnal taastuda 10 dollarisest kukkumisest. Standard Poor`s 500 indeksist tõusid kõik 10 tööstusharu vähemalt 1,3%, kirjutas Bloomberg.

„Siin on natuke uuenenud lootus, et Kongress tuleb tagasi ja proovib parandatud plaani läbi suruda, sest kindlustunne tuleb taastada, vähendada hirmu ning peame saama pangad raha laenama,” ütles BlackRock Inc`i investeerimisjuht Robert Doll.

Standard Poor`s 500 tõusis 5,3%, lõpetades päeva 1164,73 punktiga, mis oli indeksi suurimaks tõusuks peale 2002. aasta juulit, taastades niiviisi rohkem kui poole eilsest kukkumisest. Dow Jonesi tõusis 4,7% võrra 10850,66 punktini. Nasdaq tõusis 5% 2082,33 punktini. Iga langenud aktsia kohta New Yorki börsil tõusis neli aktsiat.

Euroopa aktsiad tõusid samas kui Aasia aktsiad langesid. Ühendriikide ja Euroopa riigivõlakirjad langesid. Dollar tegi suurima tõusu euro suhtes alates 1999. aastast. Lühiajaline dollarite laenamise hind suurenes kui pangad hakkasid peale Kongressi päästeplaani nurjumist raha kokku ajama.

Ühendriikide suurima hoiuste mahuga pank JPMOrgan Chase tõusis 14%, Citigroup kasvas 16%, Bank of America samuti 16%. Goldman Sachs Group suurenes 6,1% ning Morgan Stanley liikus 9,6% võrra ülespoole. Standard Poor`s 500 regionaalpankade 12 aktsiaga indeks tõusis 16% peale eilset 24 protsendilist kukkumist, mis oli sellele indeksile kõigi aegade suurimaks.

Maailma suurim tarkvaratootja Microsoft tõusis 6,7% kui soovitati aktsiad osta. Ravimitootja Schering-Plough tõusis 5,5% ning suuruselt teine kontoritarvetefirma Office Depot suurenes 2,5% võrra. Apple hüppas 8% ülespoole, tehes sellega suurima tõusu alates eelmise aasta novembrist, kui analüütikud ennustasid aktsiahinna tõusu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. October 2008, 01:26
Otsi:

Ava täpsem otsing