BÖRS: Ameerika aktsiad langesid töötleva tööstuse eestvedamisel

02. oktoober 2008, 01:26

Ameerika aktsiad viis langusse töötleva
tööstuse kohta avaldatud raport, et firmad on teinud rohkem lepinguid kuid
analüütikud on sellest hoolimata vähendanud tulude prognoose.

Ingersoll-Rand Co ja Parker Hannifin Corp langesid rohkem kui 3,6% kui Citigroupi analüütikud ennustasid, et krediidikaotused viivad tehnikale tehtud kulutused hilisemasse aega edasi. General Electric kukkus 9,8%, sest analüütikute sõnul kannatab firma kasum seoses finantsüksuse olukorra halvenemisega. Samas tõusid Bank of America ja Citigroup rohkem kui 8% ootuses, et Kongress kiidab heaks 700 miljardi suuruse finantsturgude päästeplaani, kirjutas Bloomberg.

“Kaardid on laual ja majaduslangus tulemas,” ütles Waddell Reed Financiali tegevjuht Henry Herrmann.

Standard Poor`s 500 taganes 0,5% võrra 1161,09 punktini, suurendades sellega oma viimase kuue aasta suurimat ühekuist kukkumist. Dow Jones langes 0,2% 10831,07 punktini ning Nasdaq kukkus 1,1% lõpetades päeva 2069,4 punkti juures. New Yorki börsil langes iga tõusnud aktsia kohta peaaegu kaks aktsiat.

Igersoll-Rand, Thermo Kingi ja Hussmanni külmikute tegija langes 5,5% võrra ja maailma suurim hüdraulilise varustuse tegija Parker Hannifin kaotas 3,6% kui Citigroup muutis nende aktsia hinnangut seoses äritegevus aeglustumisega.

“Päästeplaanist on olulisem veel järgmise aasta majandus,” seletas Mark Faber Ltd tegevjuht Marc Faber.

General Electric viis tööstusfirmade Standard Poor 500 indeksis 2,6% suurusesse langusse, mis on suurim indeksi moodustavast 10 grupist.

Elukindlustajad langesid seoses muredega, et aktsiahindade ja võlakirjade üldine langus põhjustab investeerimiskahjusid, mistõttu MetaLife Inc kukkus 14%, Harford Financial Services Group libises 7% võrra allapoole, Principal Financial Group taganes 13% ja Phoenix Cos pudenes 18% võrra.

Muudest firmadest langes IBM 5,8%, kuna analüütikute sõnul võib maailma suuruselt teise tarkvaratooja kasum kannatada kui kliendid ei suuda maksta oma arveid.

Ford Motor Co pudenes 13% võrra kui Fordi ja Honda Ühendriikide sõidukimüük vähenes seoses karmistunud krediiditingimustega. Samuti teatas autotootja, et firma Euroopa üksuse kasum kahaneb, kuna karmimad krediiditingimused hirmutasid ära kliendid.

Peabody Energy Corp kukkus 8,8% kui Standard Poor`s 500 Energiaindeks kukkus 1,7%. Novembris kohale toimeatava nafta hind kahanes 2,1% võrra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. October 2008, 07:29
Otsi:

Ava täpsem otsing