Ametnikel kärbitakse lisatasusid

13. oktoober 2008, 14:06

Uus avaliku teenistuse seaduse eelnõu
kaotab hulga ametnike soodustusi, näiteks automaatsed lisatasud akadeemilise
kraadi või võõrkeelteoskuse eest ning puhkusetoetuse.

Justiitsministeerium saatis täna kooskõlastusringile uue avaliku teenistuse seaduse eelnõu.

Justiitsministeeriumi nõuniku Monika Tõniste sõnul piiratakse eelnõuga kõigepealt oluliselt ametnike arvu. „Täna on ametnikustaatuses peaaegu kõik ametiasutustes töötavad inimesed, kuigi nad tegelikult avalikku võimu ei teosta,“ selgitas Tõniste. Nendega, kes avalikku võimu ei teosta ja kelle töö on pigem abistavat, tehnilist või administratiivset laadi, sõlmitakse edaspidi tööleping.

Eelnõu kohaselt hakkab ametipalk koosnema vaid põhipalgast ja individuaalsest lisatasust, kusjuures põhipalk peab moodustama lõpp-palgast vähemalt 70%. Samuti kaotatakse Tõniste sõnul praegused automaatsed lisatasud akadeemilise kraadi või võõrkeelteoskuse eest ning puhkusetoetus.

Eelnõu järgi täidetakse edaspidi kõik vabad ametikohad täna laialt levinud majasisese edutamise asemel konkursside teel, et tagada kõigile võrdne ligipääs ametnike ametikohtadele.

Tõniste sõnade kohaselt loobutakse ka suletud karjäärisüsteemi iseloomustavatest soodustustest, nagu pikem puhkus ja teenistusaastate alusel suurenev pension. „Samuti ei hakka riik edaspidi ametnikele õppelaenu tagasi maksma ega võimaldata enam tööandja eluruumi või selle hüvitust,“ lisas Tõniste.

Eelnõuga vähendatakse ka peaaegu kolm korda ametnikele makstavaid koondamishüvitisi.

Tõniste selgituse kohaselt on peale uue ATSi vastu võtmisest asjassepuutuvatel asutustel üks aasta üleminekuaega, et vajalikud muudatused teha. „Samas, kuigi osa praeguseid ametnikke vormistatakse tööle töölepingu alusel, hakkavad soodustusi puudutavad muudatused täies mahus kohalduma vaid neile ametnikele ja töötajatele, kes asuvad teenistusse või tööle pärast seaduse jõustumist,“ lisas Tõniste.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. October 2008, 14:46
Otsi:

Ava täpsem otsing