Investorid karuturul ei maga

Jaanus Hellat 15. oktoober 2008, 00:00

Praegu on aeg, mil investorite jaoks on muutunud tähtsusetuks ettevõtete kasumid ja tulevikuväljavaated. Käesolev hetk on ka heaks ostukohaks.

Heidame pilgu maailma aktsiaturgudel toimunule. Kuni viimaste nädalateni võis näha, et maailmamajanduse väljavaateid kärbiti vastavalt uudisvoole. Kuna info oli masendav, käitusid nõnda ka aktsiaturud.

Ent möödunud kahel nädalal toimunule on raske asjalikke põhjendusi leida. Pangad lähevad robinal pankrotti. Kas see tähendab finantsmaailma lõppu? Asjale kainelt vaadates on see panganduse mädapaise vältimatu ravi. Kannatanuid peale ülekäte läinud pankurite polegi - hoiustajatele garanteeriti säästud ja räsitud pank suruti tugevamate embusse.

Kõneldakse pankadevahelisest usalduse puudumisest, mistõttu üksteisele ei laenata. Ka see on osaliselt vale. Keskpangad suisa pakuvad teineteist üle, kes rohkem ja odavamalt raha välja käristab. Pessimistid viitavad veel arengut pärssivatele toormehindadele. Pole samuti tõsi. Nisu hind on näiteks kahe aasta tagusel tasemel ja ka toornafta hind langes hiljuti aasta madalaimale tasemele.

Pole mõtet otsida ratsionaalseid seletusi toimuvale. Hoopis enam on abi investorite karja psühholoogia tundmisest. Just karja, sest hirmu võidutsedes asendub kaine mõistus paanilise ärajooksmisega. See põhjustabki päevi kestvaid kukkumisi. Karistamatu lollus kestab hetkeni, mil saaki jahtivad suurinvestorid viimasedki oinad murravad.

Paraku kestab amokijooks uute hirmunute lisandumise tõttu kaua. Arusaam, et kõik jooksevad ühes suunas, võtab viimaseltki kõhklejalt julguse eirata konsensust. Ja langusele panustajaid on tõepoolest hirmuäratav hulk. Kui vaadata optsiooniturgu, siis on kerkinud nii käive kui ka müügi- ja ostuoptsioonide suhe. Ent tuleb meeles pidada, et mäng ühte väravasse on siiani lõppenud aktsiahindade trendi pöördumisega.

Investorite hirmu peegeldav VIX-indeks saavutas reedel kõigi aegade tipu. Ajalukku vaadates on tavaliselt indeksi kõrgpunkt ühtinud aktsiaturu põhjaga. Minul pole VIXi uutesse kõrgustesse usku, eriti arvestades, et praegune tipp ületas senist rekordit kauge kaarega.

Trendi pöördumist lähiajal ennustavad ka päevasisesed kõikumised. Üksmeelsesse langemisse on lõikunud jõudu koguvad ostjad. Kes nad on? Äsja paanikas põgenenud väikeinvestorilt pole mõtet oodata hetk hiljem ostuotsust. Järelikult ostavad suurinvestorid, ja agressiivselt, kui lähtuda viimastel päevadel tõusutrendi näidanud turu käivetest. Ka legendaarsed langusele panustajad, nagu Douglas Kass, näevad "valgust tunneli lõpus".

Kuidas on lood Baltimaades? Vaatamata ajakirjanduse hirmurünnakule võib investor börsilt korraliku saagiga naasta. Tuleb vaid hinnata ettevõtte juhtkonna asjatundlikkust, valitud strateegiat ja firma võimekust karmimate oludega toime tulla. Sõelale jääb mitu sitket firmat, kelle läbilöögivõime on ajas suurenenud, ent hinnatasemed on aastatetagusest palju madalamad. Pikaajalisel investoril on hea hetk talvevarusid täiendada.

Mitmed märgid näitavad, et langus saab vähemalt ajutise lõpu. Kui võtta arvesse kukkumise pikkust ja sügavust, siis võib eeldada, et ka korrektsioon on jõuline. Ja kui taastumine läbi ja karjas pagenud kaasajooksikud eneseväärikuse taastanud, vaetakse investeeringuid juba tavapäraste mõõdikute abil. Karuturg võib jätkuda, kuid pärleid, mille hind kasvab, leidub ka siis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:46

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing