Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Vello Järvesalu - Kas tegelik Pärnu valitseja?

    Pärnu ekslinnapea, kohalikus volikogus oravate fraktsiooni ja koalitsiooninõukogu juhtiv Vello Järvesalu on suvepealinnas nii kõva mees, et talle jätkub nii ustavaid sõpru kui ka tuliseid vaenlasi.
    Kas just viimaste sepitsuste tõttu, aga esmaspäeva õhtupoolikul ta igatahes Pärnu arestimajja sõidutati.
    Järvesalu viisid sinna otse töökohast Estonia taastusravikeskuse rohelisest majast majanduspolitseinikud.
    Meest kahtlustatakse suures ulatuses firma vara omastamises.
    Järvesalu on Pärnus mees, kelle arvamusega arvestatakse, kelle sõna kuulatakse.
    Linnale kuuluvat Taastusravikeskust Estonia 2000. aastast alates tüüriv Järvesalu teenib ettevõtet juhatades tervelt 46 000 krooni kuus. Lisaks kuulub ta Pärnu linna esindajana Paikre prügila nõukogusse.
    Järvesalu kannab sõjaväelises hierarhias kaptenipaguneid. Ta kuulub Eesti Reservohvitseride Kogu vanematekogusse koos suurärimeeste Toomas Lumani ja Neinar Seliga.
    Järvesalu abikaasa Ilmi võtab Äripäeva vastu hommikumantlis, seltsiks pererahva peni ja kass.
    Väsinud ilmel räägib ta, et sai mehe kinnipidamisest teada siis, kui talle esmaspäeva õhtul Pärnu politseist helistati ja öeldi, et Vello on kuni 48 tunniks arestimajja pistetud. See oli šokk.
    "Vello on aus, hooliv, hästi töökas peakonnapea," iseloomustab Ilmi meest, kellega on ligikaudu 30 aastat koos elanud. Neil on tütar ja poeg. Aasta tagasi said Järvesalud vanavanemateks - poeg sai tütrekese isaks.
    "Vellot köidavad autod ja jalgpall. Viimast on ta noorte tasemel ka toetanud," räägib Ilmi. "Ta suudab kriisiolukordadega väga hästi toime tulla. Ta on rahulik inimene. Ma ei kujuta ettegi, et ta võiks häält tõsta. Väga hea enesevalitsusega inimene."
    Naine ei tea veel kolmapäeva varasel pärastlõunal, milles tema kaasat täpselt kahtlustatakse. Ilmi on koju tulnud, et hetkeks puhata ja siis taas linna naasta.
    Vello Järvesalu kuulub eelmisest aastast Pärnu jahtklubisse. On jungana mitme sõbra paatidel sõitnud, misjärel mõtles, et miks mitte jahtklubi liikmeks astuda ja seda vajadusel ka toetada.
    Tallinna ehitusmehaanikatehnikumist sai Järvesalu autode remontija ja tehnilise teenindaja eriala.
    Kunagises Pärnu autobaasis töötas autojuhina.
    Sellest ka Ilmi mainitud huvi autode vastu. Kalli hobi tunnistuseks on kolm kaunitari - Volkswageni "põrnikas" aastast 1967, Mini Austin Cabrio 1984. ja 1967. aasta Volvo P 1800.
    Igapäevasõite teeb mees siiski tänapäevasema Rootsi auto, Volvo džiibi XC90ga.
    Kolmapäeva õhtupoolikul kell 16.50 vabanes Vello Järvesalu Pärnu arestimajast, tagaukse kaudu. Ajakirjanike küüsi ärimees ei jäänud, sest politsei tegi talle taksot.
    "Olin väga habetunud ja... Arestimajas ei ole ju mingeid tingimusi. Olin niigi väsinud, mis seal ikka ajakirjanikega seletada," vabandas Järvesalu eile ennelõunal Äripäevaga vesteldes.
    Isikliku auto ajas ta kodu juures nurga taha, mistõttu ei piiranud leheneegrid teda ka kodus.
    Järvesalu ütleb, et kahtlemata on tal Pärnus palju sõpru, aga ka omajagu vaenlasi. On ta ju terve taasiseseisvumise aja olnud tegev suvepealinna juhtimise juures.
    Pärnu ekslinnapea iseloomustab end nõudliku, otsekohese, ent samas liiga kaastundlikuna. Väikese linna häda on selles, et kõik tunnevad kõiki. Kes otsustab - ja vahel peab otsustama kellelegi kanna peale astudes -, võib endale vägagi kergesti pilvi pea kohale koguda. Kõigile ei saa ju korraga hea olla.
    "Mulle on ju öeldudki: "Me paneme su kinni." Mõnele ei meeldi, et olen liiga populaarne. Et olen otsustamise juures. Politseiski öeldi, et kui sa meile kõik ära räägid, siis me ei pea sind 48 tundi kinni. Rääkisin küll kõik ära, aga see ei lugenud midagi. Öeldi: "Sa valetad!""
    Järvesalu arvab, et on liiga palju ette võtnud ja nüüd on natuke omadega puntras. Kaua aega pole saanud puhkustki võtta.
    Kas mees on enda arvates olnud hea perepea?
    "Jah… Ma ise vähemalt arvan nii. Ma olen püüdnud olla hea," lisab ta.
    Muide, kuigi endine linnapea on sõpradega merd sõitnud ja oskab kenasti ujuda, kardab ta vett.
    "Teate, mind on kunagi pioneerilaagris uputatud. Vabatahtlikult ma kohas, kus jalad põhja ei ulatu, vette ei lähe. Pea ees vette ei hüppa," lisab Järvesalu muiates.
    Järvesalu kuriteokahtlus puudutavat Pärnu Postimehe andmeil Järvesalu naistuttavat, kellele kuuluvat majaosa Estonia rahaga olevat remonditud.
    Politsei küsitles Järvesalu kinnipidamise järel ASi Oma Ehitaja projektijuhti Raivo Fridolini. Tema juhatas Estonia uue mais valminud basseini- ja saunakompleksi ehitustöid. Järvesalu kuulati teisipäeval üle. Mees end süüdi ei tunnistanud. Taastusravikeskus Estonia basseini- ja saunakompleks maksis umbes 70 miljonit krooni.
    Karistusseadustiku järgi tähendab omastamine suures ulatuses summat, mis on suurem kui sajakordne alampalk.
    Seega lasub Järvesalul kahtlus vähemalt 435 000 krooni omastamises. Karistusseadustik näeb suures ulatuses omastamise eest ette rahatrahvi või kuni viieaastase vangistuse.
    Lisaks hinnalistele taastatud autodele võib Järvesalu rõõmustada ka nelja enda nimel oleva kinnistu üle.
    Ta elab koos abikaasaga Paikuse alevikus Reiu jõe vahetus läheduses ühekorruselises eramus, mille krunt on 1083 m" suur ja mis asub politseikooli autodroomi kõrval. Kinnistule on seatud 500 000kroonine hüpoteek 16protsendilise aastaintressiga ja kõrvalnõudega 125 000 krooni Sampo Panga kasuks.
    Järvesalule kuulub kolmandik ka tema ema Leida majast Sauga alevikus Lõo tänaval.
    Septembri lõpus sai ekslinnapea Kihelkonna vallas Pidula küla Rauna talu 6,7 hektari maatulundusmaa ainuomanikuks.
    1/16 kaasomandist kulub Järvesalule ka Pärnumaal Tori vallas Muraka külas asuvast 26,6 ha maatulundusmaast.
    Järvesalu on sõbralikult kaval ja võimukas. Ta on soliidne ainult näiliselt, äärmiselt leplik ja tolerantne. Selle varjus rahuldab ta madalaid isiklikke huvisid. Neid ei jäta ta kunagi tagaplaanile. Ametlikult on Pärnu linnapea küll Mart Viisitamm, aga tegelikult valitseb Pärnu linna just Vello Järvesalu. Järvesalu otsustab, määrab, kinnitab, teab… Tema on asjadega alati kõige paremini kursis.
    Hästi lahe, heatahtlik ja usaldusväärne mees. Ta räägib läbimõeldult ja konkreetselt, kunagi ei lahmi. Otsekohane inimene. Teate, talle meeldivad autod! Need "muhud"! Vahel näitab mullegi siin neid autoajakirju.
    Vello on sõbralik inimene. Pärnu patrioot. Kui ta oli linnapea, siis ei saanud ka öelda, et ta oleks üht või teist projekti pelgalt sellepärast soosinud, et sellega on seotud tema koalitsiooni- või erakonnakaaslane. Ta vaatab Pärnut tervikuna, toetab kohalikku ettevõtlust.
    Mõistlik läbirääkija. Kohtusin temaga, kui ta linnapeaks sai. Meil olid Pärnu sadama arengu suhtes erinevad nägemused. Minu teada on ta seni olnud ainus linnapea, kes on terve ametiaja ametis püsinud ja seegi näitab juba midagi.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.