Teet Reier • 2. november 2008 kell 22:00

Jahe ehitusturg jahtub sügisel veelgi

Kui ehitusbuumi kõrgajal tekkis pakett- ja palkmaju valmistavaid ettevõtteid nagu seeni pärast vihma, siis nüüd tuleb paljudel siseturule orienteeritud firmadel tootmist vähendada või siis hoopis uksed kinni panna.

Samuti ennustavad kinnisvarainimesed uute valmismajade odavnemist kuni kakskümmend protsenti. Põlluarenduste puhul aga räägitakse hinna kukkumisest lausa poole võrra.

Kuulda on olnud ka seda, et tihti satuvad need uusarendused, kus valve puudub, ka rüüstajate ründe alla või viib siis ehitaja ise arendaja võlgade katteks kõik, mis majadest kätte on võimalik saada.

Siinkohal meenub üks vana lugu, kus vastuvõtukomisjon oli kogunenud suurt kortermaja hindama. Kuna aga osa sanitaarseadmetest oli ehituse käigus viina vastu vahetatud, olid need mõnede korterite sisustuses puudu. Ja nii sündiski, et kui komisjon oli esimeses trepikojas ära käinud ja teise siirdunud, jooksid töömehed ruttu esimesse kraanikausse maha kruvima, et neid tagumistesse trepikodadesse viia.

Üks huvitav uudis, mis sügisel välja öeldi, on see, et ka messid hakkavad tasapisi veebi kolima. Nende hulgas ka kevadel toimuv ehitusmess. Sellist üritust korraldada on parajalt suur väljakutse, seda enam et Eestis sarnane kogemus puudub.

Nii et kevadest võib ehitusmessil pakutavat kaeda arvuti tagant lahkumata. Ei pea ostma piletit ega otsima paaniliselt parkimiskohta.

Tänavu on alustanud ka mõned ehitusuudiseid ja nõuandeid vahendavad portaalid, neist ehk viimasena Äripäeva ehitus- ja kinnisvarauudiste portaal ehitusuudised.net. Tasub kindlasti pilk peale visata.

Hetkel kuum