Eesti Pank: langus kiireneb veelgi

13. november 2008, 12:54

Eesti Pank teatas, et selle aasta
kolmandas kvartalis jätkunud sisenõudlusest veetud majanduslangus oli
sügisprognoosi kohaselt ootuspärane, kuid järgnevates kvartalites oodatakse
majanduslanguse kiirenemist.

„Finantskriisi mõju meie peamiste kaubanduspartnerite reaalmajandusele jäi kolmandas kvartalis tagasihoidlikuks, ent on edaspidi kindlasti suurenemas. Seetõttu on järgnevate kvartalite jooksul oodata välisnõudluse nõrgenemist ning seega paraku ka Eesti majanduse languse kiirenemist,“ ütles Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere.

Tema sõnul viitab kolmanda kvartali majanduskasvu esialgne hinnang sellele, et majandus liigub Eesti Panga sügisprognoosi kahe stsenaariumi vahepeal. „Põhistsenaariumi kohaselt väheneb sisemajanduse kogutoodang tänavu 1,8 protsenti ja järgmisel aastal 2,1 protsenti, lisastsenaariumis on vähenemine vastavalt 2,7 ja 4,5 protsenti,“ selgitas Lindpere ning lisas, et majandus hakkab taas kasvama 2010. aasta alguses.

„Kuigi välisnõudlus on nõrgenenud ja Eesti kaubanduspartnerid soovivad vähem importida, suutsid Eesti ettevõtted kaupade väljavedu siiski kasvatada. Kaubaekspordi kasv jäi ligikaudu samasse suurusjärku nagu I poolaastal,“ ütles pank, kuid lisas, et juba suvekuudel võis märgata teenuste ekspordi kasvu aeglustumist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. March 2009, 14:19

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing