13. november 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Eesti Pank: langus kiireneb veelgi

Eesti Pank teatas, et selle aasta kolmandas kvartalis jätkunud sisenõudlusest veetud majanduslangus oli sügisprognoosi kohaselt ootuspärane, kuid järgnevates kvartalites oodatakse majanduslanguse kiirenemist.

„Finantskriisi mõju meie peamiste kaubanduspartnerite reaalmajandusele jäi kolmandas kvartalis tagasihoidlikuks, ent on edaspidi kindlasti suurenemas. Seetõttu on järgnevate kvartalite jooksul oodata välisnõudluse nõrgenemist ning seega paraku ka Eesti majanduse languse kiirenemist,“ ütles Eesti Panga ökonomist Martin Lindpere.

Tema sõnul viitab kolmanda kvartali majanduskasvu esialgne hinnang sellele, et majandus liigub Eesti Panga sügisprognoosi kahe stsenaariumi vahepeal. „Põhistsenaariumi kohaselt väheneb sisemajanduse kogutoodang tänavu 1,8 protsenti ja järgmisel aastal 2,1 protsenti, lisastsenaariumis on vähenemine vastavalt 2,7 ja 4,5 protsenti,“ selgitas Lindpere ning lisas, et majandus hakkab taas kasvama 2010. aasta alguses.

„Kuigi välisnõudlus on nõrgenenud ja Eesti kaubanduspartnerid soovivad vähem importida, suutsid Eesti ettevõtted kaupade väljavedu siiski kasvatada. Kaubaekspordi kasv jäi ligikaudu samasse suurusjärku nagu I poolaastal,“ ütles pank, kuid lisas, et juba suvekuudel võis märgata teenuste ekspordi kasvu aeglustumist.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt