• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pereelu on üle 4600 aasta vana

  Surnud olid paigutatud hauda hoolikalt, et rõhutada nende kuulumist ühte perekonda. Vanemate ja laste jäänustelt leitud vigastuste põhjal järeldasid teadlased, et nad kaitsesid endid surres kivikirveste ja noolterünnaku eest, kirjutas LiveScience.
  Perekonna haud on üks neljast 2005. aastal Saksamaalt Eulau lähedalt leitud matusepaigast. Leitud haudade põhjal oletavad teadlased, et sugulussidemed olid hilisel kiviajal sotsiaalsete organisatsioonide aluseks. Surnute uurimisest tehtud järeldustest kirjutab ajakirja Proceedings of the National Academy of Sciences viimane number.
  Hiljuti jõudsid Adelaide'i ülikooli teadlased eesotsas Wolfgang Haakiga iidsete jäänuste DNA uurimiseni. Kõigilt surnutelt DNAd saada ei õnnestunud, seega suutsid teadlased vaid kahes hauas olevate inimeste sugulussuhted ning muud üksikasjad, näiteks vanuse, üldjoontes paika panna.
  Geneetilised andmed sobisid hästi surnute paigutusega haudadesse. Ühte hauda oli maetud neljaliikmeline perekond: ema lamas külje peal kägaras, näoga ühe poja poole, isa oli samuti külje peal ning näoga teise poja poole, käed omavahel kokku puutumas. Üks poeg oli 4-5 aastat vana, teine 8-9.
  Teises hauas olnud kaks last vanuses 9-10 aastat olid ka kindlasti ühe ema lapsed. "Kahe täiskasvanu ja laste vaheliste sugulussuhete väljaselgitamisega näitasime, et eelajaloolises Kesk-Euroopas oli olemas klassikaline perekonna mõiste," ütles Haak. "Kokkuhoidmine surmas viitab kokkuhoidmisele ka elus," lisas ta.
  Surnute hammaste strontsiumiisotoope uurides said teadlased veelgi rohkem teada. Kuna söögis sisalduv strontsium koguneb aja jooksul inimese hammastesse, saab erinevate strontsiumiisotoopide suhteliste koguste põhjal seostada vanu inimjäänuseid erinevate piirkondadega. Uurimistulemused näitasid, et naised elasid lapsepõlves meestest ja lastest erinevates piirkondades, millest võib oletada, et naised abiellusid enamasti kodust kaugemale.
  "Selline komme on oluline sugulusristumise vältimiseks," ütles arheoloog Alistair Pike.
  Autor: Siim Sepp
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: Tartu Kivisild ei ole muumia
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Tartu Kivisilla taastamise mõte ei ole suunatud mitte minevikku, vaid tulevikku ning sellega tegelemine on otstarbekas, kirjutab ajaloolane Lauri Vahtre (Isamaa).
Investeerimistees – mis bürokraatia see veel on?
Minu lõppenud konverentsil oli karune maik juures ning aasta investor ja finantsökonoomika doktor Kristjan Liivamägi soovitas selles situatsioonis investoritel lähinädalatel oma portfell ja investeerimisteesid kriitilise pilguga üle vaadata.
Minu lõppenud konverentsil oli karune maik juures ning aasta investor ja finantsökonoomika doktor Kristjan Liivamägi soovitas selles situatsioonis investoritel lähinädalatel oma portfell ja investeerimisteesid kriitilise pilguga üle vaadata.
Oliver Kruudal ei õnnestunud pankrotimenetlust Iirimaale viia
Tartu ringkonnakohus jättis rahuldamata võlgnikust ärimehe Oliver Kruuda kaebuse tema kohta käiva pankrotimääruse vaidlustamiseks, kohus leidis, et vaatamata Iirimaal viibimisele asub tema põhihuvide kese Eestis.
Tartu ringkonnakohus jättis rahuldamata võlgnikust ärimehe Oliver Kruuda kaebuse tema kohta käiva pankrotimääruse vaidlustamiseks, kohus leidis, et vaatamata Iirimaal viibimisele asub tema põhihuvide kese Eestis.
Eestlased ostlevad aina julgemalt e-poodides
Koroonapandeemia ajal on e-ostude maht hüppeliselt suurenenud, märgib Eesti Pank.
Koroonapandeemia ajal on e-ostude maht hüppeliselt suurenenud, märgib Eesti Pank.