Kadrin Karner • 10. detsember 2008 kell 22:00

Tihane: Eesti Energia nime toel saab Lätis edukalt elektrit müüa

Intervjuu Eesti Energia energiamüügi direktori ja SIA E.Energy tegevdirektori Aivar Tihasega.

Kas Eesti Energia nime ütlemine tekitab kliendis usaldust?

Jah, ilma selleta ei olekski võimalik. Elektrienergia on selline äri, et kui sul ei ole kindlat garantiid, et sa ka aasta pärast olemas oled, siis vaevalt paljud sinult elektrit ostaks. Igal võimalikul hetkel rõhutame, et oleme Eesti Energia tütarettevõte.

Sellist asja ei ole tekkinud, et eestlasi välismaalasena võetaks.

Tean, et teil on plaan saada Lätis 15% turuosa, kus oma plaaniga praegu olete?

Praegu oleme plaanist isegi ees. 15% oli kolme aasta plaan.

Millised on lähiajal laienemisplaanid?

Eesti Energia turg on mitte ainult Eesti vaid Baltimaad ja pikemas perspektiivis ka Baltimere maad. Leedus on tütarettevõte juba tehtud, aga turu avamine on seal natuke keerulisem kui Lätis. Nii Lätis kui ka Leedus oli esimene klient Eesti saatkond.

Milles on Leedu probleemid?

Seadused on üks teema. Praegu võib elektrienergia kujundlikult öeldes Leedu piirini viia, aga seda ei saa edasi anda oma tütarettevõttele, vaid peab müüma Leedu turu operaatorile. Teine asi on elektri hinna reguleerimine: Leedus ei vasta elektri hinnastruktuur Euroopa Liidu nõuetele. Eesti Energia tütarettevõtte UAB Lumen Balticum kliendid Leedus maksavad teistsuguseid võrgutasusid kui kohalike võrguoperaatorite kliendid.

Kes on SIA E.Energy suurkliendid Lätis?

Lätis on meil üle saja kliendi, mainida võiks selliseid suuremaid ettevõtteid nagu Latvijas Balzams ehk Läti suurim alkoholijookide tootja, kelle kaubamärk on osalt ka Läti sümbol. Enamik on tootmisettevõtted, näiteks metallitöötleja Severstallat, kõik suuremad õlletootjad ja veel mitu toiduainetetööstuse suurt tegijat, kõige suurema tarbimismahuga aga on Valmiera Klaaskiutehas.

Miks need ettevõtted on teie kasuks otsustanud?

Peamine on see, et Latenergo hind on sõltunud impordi kõikuvast hinnast. Hinnatõus on Lätis olnud oluliselt kiirem kui Eestis. Oleme pakkunud paremaid tingimusi, esimesena hakkasime pakkuma pikaajalisi hindu. Pärast muidugi Latvenergo kopeeris seda.

Kuidas Lätis raskustesse sattunud klientidega lood on?

Lätis kindlasti ettevõtjatel on veel suuremad probleemid kui Eestis. Töötustoodang vähenes võrreldes eelmise aastaga kahekohalistes numbrites.

Kuna meil ei ole kohustust tarnida elektrit igaühele, siis oleme me suhteliselt valivad. Üks meie suuremate probleemidega kliente on Läti suurim tellisetootja Lode, kes oli sunnitud peatama tootmise aasta lõpuni.

Hetkel kuum