Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lõuna vahakujudega

  Restorani pääseb samast uksest kui teatrisse, ainult tuleb trepist alla minna. Viitasid eriti pole või on nad väga väikesed.
  Uksel seisab kaks elusuuruses vahakuju, ühel mikrofon väljasirutatud käes - palun, hakake kohe küsimustele vastama. Eriline telerivaataja ma ei ole, tean küll, et on olemas saade "Subboteja", aga pole juhtunud seda kunagi nägema. Tõenäoselt on vahakujud kuulsad saatejuhid Mihhail Vladislavlev ja Aleksandr Zukerman.
  Peale nende kujude kaunistavad madala laega keldrirestorani reisipildid, eksootiliste maade suveniirid - "Subboteja" on vist reisisaade, sain restorani sisustuse järgi aimu.
  Teleriekraanidel jooksid filmid eksootilistest kaladest, taimedest, maastikest. Vahakujude ja kõige muuga oli kõvasti vaeva nähtud.
  Restoran oli tühi, aga sellega olen viimasel ajal juba harjunud. Esimene tõsiselt huvitav asi oli menüü: iga roog ise ooperist, Jaapan kõrvu Venemaaga, vahepeal natuke Taid, Itaaliat, Prantsusmaad. "Kahtlane," kehitasin õlgu. Reisisaade vajab muidugi maailmamenüüd, aga kuidas see kõik välja tuleb?
  Eelroaks valisin Vene köögi klassika (ikkagi Vene teatri kelder) - pliin suitsulõhe ja punase kalamarjaga. Umbusaldus sulas kui või soojal kuklil. Suitsulõhe oli eriliselt hea, kalamarja oli ohtralt, sibul, hapukoor - kõik oli olemas, pealegi oli portsjon tõsiselt suur, pigem pea- kui eelroa kogus.
  Teine roog - peedisupp pardilihaga - oli paks ja maitsev, lausa oivaline. Kolmas roog ehk maisikana pärlkuskussi, mandlikartuli ja tüümianikastmega nägi välja justkui kulinaarne maal, selle kohta oleks "maitsev" öelda isegi natuke sobimatu. Ometi, pärlkuskuss on ju Eestis peaaegu tundmatu, maisikana meie tavalise broileri asemel vaheldust pakkuv - kõik on kokku liiga hea, et olla tõsi, tundus mulle.
  Kuidas saavad selles vähepopulaarses keldrirestoranis olla niisugused eliitklassi road? Pärisin ettekandjalt andmeid peakoka kohta ja sain kinnitust, et kööki juhatab tõepoolest meisterkokk -Priit Toomits, üks Eesti kulinaaria tipptegijaist.
  Nüüd sai selgeks, miks on menüüs sellised road nagu tuunikala tataki norihelveste, marineeritud daikoni ja porgandiga, wasabi kastme ja riisipaberi chips'idega. Kuidas ma, lihtsameelne, kohe alguses meistri käekirja ära ei tundnud.
  Sageli kaovad restoraniomanike jõud ja oskused koos restorani valmimisega: ruumid on olemas, kallilt ja kaunilt disainitud, taldrikud ja klaasid ostetud, aga sinna peale justkui polekski midagi panna. Aur läheb vile peale, maitsva toiduni ei jõutagi.
  Subbotejaga oli vastupidi: minu jaoks tundmatut meedianähtust ekspluateerivast keldriruumist sai restoran alles siis, kui toit lauale jõudis. Ainult kahju, et sellest nii vähesed osa saavad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Tõnu Mertsina: ekspordi väljavaade on kiiresti halvenemas
Euroala majandussektorite kindlustunne on viimastel kuudel kiiresti halvenenud ja ostujuhtide indeks näitab, et juulis liikus kogu euroala majandus langusesse, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Euroala majandussektorite kindlustunne on viimastel kuudel kiiresti halvenenud ja ostujuhtide indeks näitab, et juulis liikus kogu euroala majandus langusesse, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.