BÖRS: jõuluralli ametlikult alanud?

Mait Jüriado 16. detsember 2008, 23:10

USA föderaalreserv kärpis intresse
praktiliselt nullini. USA aktsiaturud rallisid üle 5%.

Odava raha võidukäik võib jätkuda. USA föderaalreserv kärpis täna õhtul oma baasintresse vahemikku 0-0,25%. Turg võttis esimesed paarkümmend minutit uudist ettevaatlikult vastu, kuid päev lõpetati jõuliselt plussis.

Dow Jones tööstuskeskmine rallis 359 punkti ehk 4,19%, Standard Poor's 500 indeks lisas 5,14%, Nasdaq tõusis 5,41% ning väikeettevõtete indeks Russell 2000 rallis 6,69%.

Dow Jones tööstuskeskmise kolmekümnest ettevõttest ei kukkunud täna ükski. Kõige suurem indeksi tõusja oli Ameerika suurim pank JPMorgan Chase Co. (JPM) 12,99%ga ning väikseim tõusja Wal-Mart Stores (WMT) 0,97%ga.

Detsember on ajalooliselt olnud börsidel üks parimaid kuid. S P 500 indeks on kukkunud sellel aastal siiski rekordilised 38%. Dow Jones tööstuskeskmine kukkunud veidi vähem, kuid on aasta algusest siiski 32% miinuses. Finantsinstitutsioonide kahjumid ning mahakirjutamised on küündinud 1 triljoni dollarini ning ettevõtete kasumid on kukkunud rekordilised viis kvartalit järjest.

Ka halvad uudised võivad head uudised olla, kui turul on ootused madalale viidud. Goldman Sachs avaldas enne turgude avanemist neljanda kvartali kasumiaruande. Ettevõte teatas kahjumist 4,97 dollarit aktsia kohta. Analüütikute ootus oli 3,73 dollarit aktsia kohta, kuigi mitmel pool räägiti kahjumist ka 5 dollarit aktsia kohta. Kahjumit teeniti viimases kvartalis 2,12 miljardit dollarit. Ettevõtte aktsiad tõusid täna 14,35%.

Finantssektor tervitas tänast intressikärbet ralliga. Goldmani rivaal Morgan Stanley (MS) teatab tulemused homme ja täna rallisid panga aktsiad 18,26%. Citigroup (C) tõusis 11,22%, kindlustaja Genworth Financial Inc. (GNW) tõusis 24,64%.

USA elamuehituses viimase 24 aasta nõrgimad ajad. Uute majade ehitus on novembris kukkunud rekordmadalale ning ehituslubade väljastamine on langenud püstloodis. Sesoonsusega korrigeeritud uute majade ehitus kukkus novembris 625 000ni.

USA tarbijahinnaindeks on kukkunud 17%-lise energia hindade kukkumise toel novembris 1,7%, mis on suurim kukkumine peale 1947. aastat. Kui indeksist v.a energia ning toit, oli tarbijahinnaindeks muutumatu.

Autotootjad General Motors (GM) tõusis 4,17% ja Ford Motor (F) kukkus 1,57%. Autohiiglased ootavad jätkuvalt USA valitsuse rahalaeva. USA börsil noteeritud Jaapani autotootja Toyota Motor Corp. (TM) aktsiad tõusid 6,16%.

Täna rallisid ka mitmed väetisetootjad, kuna Merrill Lynch Co arvab, et sektor on fundamentaalsete näitajate poolest lähedal põhjadele. Potash Corp. (POT) tõusis 11,06%. Mosaic (MOS) lisas 14,3%. Terra Industries (TRA) tõusis samuti 19,28%.

USA suurim elektroonika jaemüüja Best Buy ületas analüütikute ootusi ning raporteeris kasumist 235 senti aktsia kohta. See on küll vähem kui aasta tagasi 53 senti aktsia kohta, kuid 24 senti kõrgem analüütikute ootusest. Best Buy (BBY) aktsiad olid täna tõusus tervelt 17,94%.

S P 500 on roninud rohkem kui 26% viimase 11. aasta põhjadest, mis tehti 20. novembril.

Nafta hind maksis päeva lõpus USAs Nymexil 44 dollarit barrel ehk -1,1%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. December 2008, 17:25
Otsi:

Ava täpsem otsing