Trichet: 2% ei ole euroala madalaim võimalik intress

15. jaanuar 2009, 17:02

Põhjendades täna Euroopa Keskpanga otsust
kärpida euroala intressi 50 baaspunkti võrra 2%le ütles panga president
Jean-Claude Trichet, et see on küll ajalooliselt madalaim intressitase, kuid
mitte tingimata piir, kust allapoole enam minna poleks võimalik.

„Kui oleks, siis ma seda ka ütleks,“ ütles Trichet. Samas rõhutas ta varem korduvalt väljendatud seisukohta, et Euroopa Keskpank ei taha sattuda „likviidsuslõksu“, kus keskpanga intressid on nii madalad, et nende muutmisega pole enam võimalik majandust stimuleerida.

Panga tänast otsust põhjendas Trichet sellega, et inflatsiooniline surve on oluliselt vähenenud ning euroala majanduse väljavaated halvenenud arvatust kiiremini. Majandusaktiivsus tuleb „oluliselt madalam kui me oma viimastes prognoosides ennustasime“ (nende järgi kahaneb euroala SKP tänavu 0,5%), ütles Trichet.

Samuti on alanud aasta keskel oodata inflatsiooni väga märkimisväärset aeglustumist, kuid et see võiks tähendada deflatsiooniohtu, seda Trichet ei tunnistanud. Keskpikas perspektiivis vastavad inflatsiooniootused panga hinnastabiilsuse definitsioonile, ütles Trichet, milleks on „allpool, kuid lähedal 2% tasemele“. See kehtib mõlemas suunas. Detsembris alanes euroala inflatsioon 1,6%le novembri 2,1 protsendilt.

Majanduse toibumist loodab Trichet 2010. aastal – alanud aasta läheb langustrendis nii maailmamajanduses kui Euroopas.

Trichet sõnul on intressiotsuste seisukohalt otsustav Euroopa Keskpanga märtsikuine nõupidamine. Selleks ajaks on pangal olemas ka uued majandusprognoosid. Veebruaris seega euroala intressides muutusi oodata ei ole.

Trichet sõnul oli panga tänane otsus langetada intresse 50 baaspunkti võrra üksmeelne otsus. Oktoobri algusest on Euroopa Keskpank euroala intresse kärpinud 225 baaspunkti võrra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. January 2009, 17:31
Otsi:

Ava täpsem otsing