Majanduslangus nüüd ka Soomes

27. veebruar 2009, 11:44

Soome majandus on nüüd n.ö ametlikult
majanduslanguses – SKP on kahanenud kaks kvartalit järjest.

Soome statistikaameti esialgseil andmeil kahanes Soome SKP läinud aasta viimases kvartalis 2,4% läinud aasta sama perioodiga võrreldes. See on suurim langus viimase 17 aasta jooksul, vahendas Bloomberg.

Eelnenud kvartaliga võrreldes kahanes Soome SKP 1,3%. Kolmandas kvartalis kahanes Soome SKP aasta arvestuses 0,3%.

„Ekspordisektorist alanud langus on nüüd levinud teenuste ja jaekaubanduse sektorisse,“ ütles OP-Pohjola peaökonomist Anssi Rantala. „Seda on näha järgmiste kuude tööturu statistikast.“

Maailmamajanduse langus vähendab nõudlust Soome ekspordi järele. Eksport kahanes läinud aasta viimases kvartalis aasta arvestuses 14%. Soome peamised eksporditurud Rootsi, Saksamaa ja Suurbritannia on kõik majanduslanguses. Tööstustoodang kahanes neljandas kvartalis 5,6%, teenuste sektor tagurdas 0,7%.

Läinud aastal kasvas Soome majandus 0,9%, mis on madalaim kasvutempo 1993. aastast. Aastal 2007 oli majanduskasv 4,2%. Soome rahandusministri Jyrki Kataineni sõnul võib Soome SKP tänavu kahaneda 4,4%.

Tööpuudus kasvas Soomes jaanuaris 7%le detsembri 6,1 protsendilt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. March 2009, 09:48
Otsi:

Ava täpsem otsing