Jüri Raidla abilisest ilusalongi omanikuks

Kadri Paas 18. märts 2009, 00:00

Tallinna Ülikoolis inglise keelt õppinud Anu ei ole päevagi õpetajana töötanud ega raamatuid tõlkinud. Küll askeldas ta koos hotelliärimees Tarmo Sumbergiga, et avada 2005. aastal Georg Otsa spaa Kuressaares.

"Väga põnev aeg oli. Siis tuli mulle ka kasuks inglise keele oskus, et tõlkida spaades kasutatavate iluvahendite ingliskeelseid kasutusõpetusi eesti keelde," ütleb naerusuine Anu.

Pärast inglise keele õpinguid ülikoolis tudeeris Anu kaks aastat Eesti Esimeses Erakosmeetika Koolis ja lõpetas selle kosmeetikuna.

Lisaks võib Kirsipuu kiidelda töökogemusega, mille sai töötades vandeadvokaat Jüri Raidla abilisena.

Ka Tallinna kesklinnas asuva Go City Spa avamise eel tegutses Kirsipuu koos suurärimees Tarmo Sumbergiga.

Aga elu teeb korrektiive. Mullu 1. mail registreeris Anu end töötuks.

"Mulle pakuti tööturuametis kohe ettevõtluskursusi. Mäletan, et neil kuu aega kestnud kursustel õppis väga erinevaid inimesi. Seal oli inimesi, kes ei saanud õieti eesti keelestki aru. Samuti ei usu hästi, et neil kursustel osalenud raamatupidajatest, pottseppadest ja ehitajatest iseseisvad ettevõtjad on saanud," arvab Anu.

Kursustel õpetati naist äriplaani koostama.

"Kuivõrd mul oli juba varem tekkinud mõte, et võiks isikliku ilusalongi avada, siis kirjutasin äriplaani just selle loomise teemal," lisab ta.

Eelmise aasta suvel kaitses ta äriplaani ära ja sai tööturuametist 70 000 krooni ettevõtluse stardiraha. "Selle eest ostsin siia salongi sisustuse. Massaažilaud maksis 15 000 krooni, maniküürilaud 6000 krooni, ehitustöödele ja remondile kulus siin 77 ruutmeetri peal ligikaudu 80 000 krooni," arvutab vastne ettevõtja.

Seega jäi 70 000 kroonist ilmselgelt napiks. "Taotlesin ka EASist stardilaenu. Erinevate vormide täitmist oli päris palju, ent keerukatest tabelitest aitas aru saada ja reegleid õigesti täita konsultant, kelle selgitused olid täiesti tasuta," meenutab kosmeetik.

Esimesed kliendid võttis Anu ilusalong vastu mullu novembris. "Ja kuigi need numbrid ja arvatav klientide hulk, mida kirjutasin äriplaani, ei ole seni täitunud - käive on väga väike -, olen ikkagi väga rahul. Ühtki laenu ega liisingut mul ei ole, ka inimesi on hakanud salongis üha enam käima," räägib Anu säravail silmil.

Kui inimene töötuks jääb, siis niisama koju istuma ja riiki kiruma jääda ei ole Kirsipuu arvates küll mõtet. "Peaks uurima stardiabi ja EASi toetuste variante. Igasuguseid asju on ju olemas. Haridus ja töökogemuslik taust on küll oluline, aga see ei ole ainus määraja," ärgitab Anu inimesi avarama silmapiiri taha piiluma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing