• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinkil kaks aastat lihtsam

  On kombeks ja loogiline, et pingelise finantspositsiooniga ettevõtete laenutingimuste muutmine annab aktsia hinnale löögi. Tallinki aktsia aga ei teinud kõikide laenude tingimuste muutmisest väljagi.
  Võiks ju tõesti küsida, miks peaks Tallink laenutingimusi muutma, kui ettevõttega kõik väga hästi on? Sel juhul ei peakski, aga Tallinki olukord ongi üsna keeruline ja reedel avaldatud teade maksupuhkusest madalhooajal ning kõrgematest intressimarginaalidest tuletas selle lihtsalt taas meelde. Ka aktsia hind enne laenutingimuste muutmisteadet peegeldas Tallinki suurt riski. Eeldusel, et marginaalide suurenemine oli mõistlikult väike ja teades, et kontsernil siiski raha veel on, pakkus laenutingimuste muutmine hoopis justkui leevendust. Kaks aastat väiksemaid kulusid annab mõnevõrra suurema kindluse nii ettevõttele kui investoritele.
  Seda, mis kahe aasta pärast saab, kui Euribor on usutavasti nähtavalt kõrgem kui praegu ja Tallink peab laenu taas igas kvartalis tagasi maksma, on raske prognoosida. See sõltub suuresti majanduskeskkonnast - kui Tallinki kaubaveomahud taastuvad, inimesed ka ilusti Tallinki laevadega edasi sõidavad, siis võiks öelda, et laenutingimuste muutmine oli igati mõistlik. Kui majandusolukord järgmiste aastate jooksul ei lähe aga miskipärast paremaks, ei pruugi Tallinki päästa ka maksepuhkus.
  Teisalt on vähese info taustal üsna raske ka päris selget seisukohta laenutingimuste muutmise kohta võtta. Oluline täpsustus jäi Tallinkil börsiteates välja toomata - millises ulatuses intressimarginaalid tõusid - märgiti küll, et alanud majandusaasta intressikulu saab olema väiksem kui mullu. Väiksem saab see kulu isegi veidi suurenenud laenukoormuse juures tulla vaid tänu madalamale Euriborile. Kuna eelmise majandusaasta keskmine Euribor oli juba üsna all, siis Tallinki juhtide realistlike prognooside korral liiga suur marginaalide tõus olla ei saa. Teisalt tähendab Tallinki jaoks igasugune intressitõus olulist lisakulu. Seepärast annaks marginaalide muutuse ulatus selgema pildi.
  Seega veidi ebamäärase info taustal muutus Tallinki aktsia lühemas perspektiivis justkui veidi vähem riskantseks, pikemas perspektiivis tuleks aga olla endiselt väga ettevaatlik.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Erkki Kubber: kas järgmised ükssarvikud võiksid olla miljardilise väärtuse asemel hoopis miljardi inimese aitajad?
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
Mis oleks, kui hakkaks ükssarvikuks nimetama hoopis ettevõtet, mis suudab positiivselt mõjutada miljardit inimest või hoopis istutada miljard puud, küsib Sotsiaalsete Ettevõtete Võrgustiku juhatuse liige Erkki Kubber.
WeWork jõudis teisel katsel New Yorgi börsile
NYSE börsil alustas täna kauplemist kontorirentija WeWork, mille kahe aasta tagune esimene katse aktsiaid noteerida lõppes fiaskoga.
NYSE börsil alustas täna kauplemist kontorirentija WeWork, mille kahe aasta tagune esimene katse aktsiaid noteerida lõppes fiaskoga.
Raadiohommikus: olukord Lätis, Chemi-Pharmi uus tehas ja kõige edukamad turundajad
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Reedeses raadiohommikus räägime värske turunduse TOPi võitjatega: külas on kommunikatsioonibüroo Powerhouse juht Janek Mäggi, reklaamiagentuuri Tank omanik Joel Volkov, meediaagentuuri Httpool Eesti juht Kerttu Talvik ja Postimees Grupi juht Toomas Tiivel.
Videopilt: Enefit Green alustab börsil kauplemist
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.
Täna kell 10 algab Tallinna börsil Enefit Greeni aktsiatega kauplemine, mille puhul toimub pidulik börsikella löömine Energia avastuskeskuses.