Tallinkil kaks aastat lihtsam

Tarvo Vaarmets 15. detsember 2009, 00:00

On kombeks ja loogiline, et pingelise finantspositsiooniga ettevõtete laenutingimuste muutmine annab aktsia hinnale löögi. Tallinki aktsia aga ei teinud kõikide laenude tingimuste muutmisest väljagi.

Võiks ju tõesti küsida, miks peaks Tallink laenutingimusi muutma, kui ettevõttega kõik väga hästi on? Sel juhul ei peakski, aga Tallinki olukord ongi üsna keeruline ja reedel avaldatud teade maksupuhkusest madalhooajal ning kõrgematest intressimarginaalidest tuletas selle lihtsalt taas meelde. Ka aktsia hind enne laenutingimuste muutmisteadet peegeldas Tallinki suurt riski. Eeldusel, et marginaalide suurenemine oli mõistlikult väike ja teades, et kontsernil siiski raha veel on, pakkus laenutingimuste muutmine hoopis justkui leevendust. Kaks aastat väiksemaid kulusid annab mõnevõrra suurema kindluse nii ettevõttele kui investoritele.

Seda, mis kahe aasta pärast saab, kui Euribor on usutavasti nähtavalt kõrgem kui praegu ja Tallink peab laenu taas igas kvartalis tagasi maksma, on raske prognoosida. See sõltub suuresti majanduskeskkonnast - kui Tallinki kaubaveomahud taastuvad, inimesed ka ilusti Tallinki laevadega edasi sõidavad, siis võiks öelda, et laenutingimuste muutmine oli igati mõistlik. Kui majandusolukord järgmiste aastate jooksul ei lähe aga miskipärast paremaks, ei pruugi Tallinki päästa ka maksepuhkus.

Teisalt on vähese info taustal üsna raske ka päris selget seisukohta laenutingimuste muutmise kohta võtta. Oluline täpsustus jäi Tallinkil börsiteates välja toomata - millises ulatuses intressimarginaalid tõusid - märgiti küll, et alanud majandusaasta intressikulu saab olema väiksem kui mullu. Väiksem saab see kulu isegi veidi suurenenud laenukoormuse juures tulla vaid tänu madalamale Euriborile. Kuna eelmise majandusaasta keskmine Euribor oli juba üsna all, siis Tallinki juhtide realistlike prognooside korral liiga suur marginaalide tõus olla ei saa. Teisalt tähendab Tallinki jaoks igasugune intressitõus olulist lisakulu. Seepärast annaks marginaalide muutuse ulatus selgema pildi.

Seega veidi ebamäärase info taustal muutus Tallinki aktsia lühemas perspektiivis justkui veidi vähem riskantseks, pikemas perspektiivis tuleks aga olla endiselt väga ettevaatlik.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:21
    Otsi:

    Ava täpsem otsing