Kadrin Karner • 19. mai 2010 kell 16:35

Tondi Elektroonika: üles-alla liikumine on väga intensiivne

Kuna hindamise kriteeriumid on väga erinevad, on praegu igasugune hindamine ja riikide liikumine edetabelites üles ja alla väga intensiivne, rääkis Tondi Elektroonika ASi juht Uno Abru.

"Ma arvan, et praegu on igasugune üles-alla liikumine väga intensiivne ja seda sellepärast, et hindamise kriteeriumid on väga erinevad," kommenteeris Abru Eesti kerkimist ühe koha võrra 34. positsioonile IMD koostatud riikide konkurentsivõime edetabelis.

"Võtame kasvõi eurotsoonis – pandi rõhku peamiselt kulutamisele ja tundus, et kõik on väga hästi. Pärast pannakse inimesed pensionide järgi ritta ja Kreeka on esimesel kohal oma 1700 euroga. Aga tegelikult ei sööda ju enda raha," rääkis Arbu ning lisas, et reitingud on väga subjektiivsed.

Abru kinnitas, et tal on Eesti 34. koha üle hea meel ning märkis, et olukord võib tegelikult olla isegi positiivsem, sest paljudel juhtudel ei ole kõik nn telgitagused asjad hindamisel teada.

Mis Eesti tulemus järgmisel aastal olla võiks, on Abru sõnul lahtine. "Järgmisel aastal võime mõlemas suunas liikuda, aga näitajaid ise on mitte-objektiivsed, nagu ma pensionide kohta ütlesin," põhjendas ta.

Abru iseloomustas riikide olukorda ja konkurentsivõime hindamist näitega hiirest viljasalves: "Riik on nagu hiir, kes satub kaheks nädalaks viljasalve. Tal on väga head näitajad, ta on hästi toitunud, hiir ma mõtlen, aga pärast tuleb välja, et ta ei mahu enam sellest august välja, kust sisse tuli ja vett ka ei ole, mida juua ning surebki ära."

IMD World Competitiveness Yearbook 2010 reastas taas riigid konkurentsivõime alusel edetabelisse ning Eesti on edetabelis eelmise aasta 35. kohalt tõusnud 34. kohale. 2008. aastal asus Eesti 23. kohal.

Mullune kõige konkurentsivõimelisemate riikide esikolmik USA, Hongkong ja Singapur on peapeale pööratud ning sel aastal juhib Singapur Hongkongi ja USA ees.

Hetkel kuum