Eesti suurim kukkuja riikide konkurentsivõime TOPis

20. mai 2009, 09:42

Maailma riikide konkurentsivõime edetabelis
langes Eesti aastaga 23. positsioonilt 35. kohale, olles suurim kukkuja.

Mulluse edetabeliga võrreldes kukkus Eesti 12 koha võrra. Veel üle-eelmisel aastal oli Eesti 22. kohal ning 2006. aastal lausa 20. positsioonil.

Seekordses edetabelis langesid kümme kohta Taivan, Kreeka ja Kolumbia. Euroopas andsid enim järele veel Rumeenia -9 kohaga ja Iirimaa, Luksemburg ning Ungari -7 kohaga.

Maineka Šveitsi ärikooli, Lausanne'is asuva IMD iga-aastases edetabelis troonib jätkuvalt esimesena maailma suurim majandus USA. Talle järgnevad Hongkong, Singapur ja Šveits. Need riigid moodustasid esineliku ka mullu, vaid järjekord oli toona pisut teine.

Eesti lähinaabritest vahetas Soome mulluse 15. koha tänavu 9. positsiooni vastu. Rootsi kerkis kolme koha võrra kuuendaks, Taani ühe pügala, jäädes viiendale kohale. Eestist eespool on Leedu, kes eelmise aasta 36. koha vahetas seekordses tabelis 31. positsiooniga.

Vahetult Eesti ees on tabelis Portugal, meie järel Kasahstan. Eestist tagapool on konkurentsivõime tabelis veel mitmeid euroliidu riike: Bulgaaria (38.), Hispaania (39.), Poola (44.), Ungari (45.), Itaalia (50.), Kreeka (52.), Rumeenia (54.). Venemaa on ses tabelis 49. kohal, langedes aastaga kahe pügala võrra, sama palju kukkus ka Ukraina – 54. kohalt 56ndaks.

Täna avaldatud World Competitiveness Yearbook 2009 võrdles 57 riigi majandust, koostatud on seda tabelit üle 20 aasta. Selles hinnatakse mitmeid tegureid – majanduskasvu, riigi ja ärielu efektiivsust, infrastruktuuri, haridust, tehnoloogilist taset, tervishoiu ja ühiskondlike teenuste taset.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2009, 14:24
Otsi:

Ava täpsem otsing