Kadrin Karner • 9. juuni 2010 kell 7:58

Josing: eksportivate ettevõtete pingutused kannavad vilja

Kõik on väga positiivne ja näitab seda, et ekspordikeskkond, kuhu müüme on taastumas, kommenteeris Eesti Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing statistikaameti teadet, et eksport kasvas aprillis 35%.

„Ettevõtete jõupingutused ekspordi suunal on praegu kindlasti tunduvalt suuremad kui viimastel aastatel. Aga on näha, et nõudlus hakkab tekkima ja seega pingutused kannavad vilja,“ nentis Josing.

Ta rõhutas et ekspordi suur kasv aprillis on väga positiivne. „Seda kinnitavad ka Euroopa majandusruumi indeksid. Meie ekspordipartnerid Soome, Rootsi, Taani on Euroopas kõige kiiremini taastunud. Nende riikide ettevõtjate majandususaldus on kõige suurem. Võime rahul olla, et oleme geograafiliselt sellises majandusruumis,“ selgitas Josing Eesti hea käekäigu tagamaid.

Ekspordi kasv näitab konjunktuuriinstituudi direktori sõnul ka Eesti õiget ümberhäälestumist ekspordile. „Ettevõtjad on aru saanud, et kui siseturg on väga surutud seisus ja jääb veel tükiks ajaks depressiivseks, tuleb rohkem tähelepanu pöörata müügile. Seda näitab ka eksporditoetuste taotlemine ja eksporditurundus,“ selgitas ta. 

Kuna elanike ostuvõime jaekaubanduselt vaadates on endiselt halb, tulebki impordi kasv nende ettevõtete arvelt, kes aktiivselt ekspordivad, märkis Josing. Aprillis kasvas import 16%. „Import taastub kindlasti, sest kui me ekspordime, siis väga palju ekspordiks vajalikku materjali ning seadmeid me impordime.“

Josingu sõnul on ekspordi kasv töötusele oma mõju juba avaldanud. „Alates aprillist oli tööstusettevõtete baromeetri andmetel nende tööstusettevõtete arv, kes tegid töökohti juurde, suurem kui nende arv, kes töökohti kaotasid. Üle aastate see saldo oli positiivne. Sama oli mais,“ rääkis ta.

Konjunktuuriinstituudi direktor nentis, et nende küsitlusest tuli välja, et mais lubas järgmisel kolmel kuul töökohti juurde luua 20% tööstusettevõtetest võrreldes eelmise aasta märtsis olnud madalpunktiga, kus sama lubas teha 1%. „Töökohtade arvu jätab samaks 71% ja vähendab 9% ehk väga väike osa,“ ütles Josing ning lisas, et aasta tagasi oli koondada plaanivate ettevõtete protsent 47.

Hetkel kuum