Kadri Paas • 20. september 2010 kell 11:05

Signaali konkurent: Lang võiks omaniku teema ette võtta

Tallinna liiklusskeeme koostava AS Napali juhataja Toomas Laanpere tunnistab, et tal ei ole sarnaselt paljude teiste inimestega samuti aimugi, kes on AS Signaali tegelik omanik.

Laanpere sõnul töötab tema hea tuttav Signaalis "juba oma sada aastat", aga omanikust ei ole seni küll kippu ega kõppu kuulda olnud.

"See, mida te kirjutate, tundub küll väga loogiline, aga... Ega tegelikult ei saa öelda küll, et ma väga teaksin, kes selle firma taga on. Seda aega mäletan küll, et ajal, kui Signaal erastati, tekkisid küsimused, miks Tallinna linn nii hea ja toimiva ettevõtte nii lihtsalt ära andis," märkis Laanpere.

AS Napali omanik tunnustab ärimehi, kes oskavad kellelegi meeldida.

"Pigem võiks öelda, et see, kellele meelditakse, tema pragmaatika või eetika teeb otsuseid. Eestis, nagu me end eurooplasteks ja euroliidu liikmeteks peame, võiks olla ikkagi selline avatud suhtumine. Miks omanik peab olema mingisugune põrandaalune tegelane? Miks omanik häbenetakse olla?" ei mõista Laanpere.

Tema sõnul võiks justiitsminister Rein Lang omandisuhte süstemaatilise varjamise teema ette võtta.

"Võib-olla ta kohe täna ei jõua, aga võtku siis homme. Miks see omanike varjamine ja enda peitmine nii loomulik peaks olema? Aga ma mõistan ka seda, et mõne inimese jaoks on paralleelide toomine vastuvõetamatu ja valus. Ilmselt siin on nii poliitikuid kui poliitikutega seotud ametimeestega tegemist," oletas Laanpere.

Ärimees arvab, et Tallinna linn peaks ruttu selgeks tegema, kes on Signaali tegelik omanik.

"Maksame siia makse. Meil on õigus seda teada. Härra Savisaarel on vist kuus asetäitjat. New Yorgis ei ole nii palju. Nad võiksid küll asja selgeks teha ja Äripäevale ning teie lugejate vastata, et see ja see inimene on selle Šveitsi riiulifirma taga," leidis Laanpere.

Aga see jutt, et nõukogu liige või esimees ei tea, kes on firma omanik, on Laanpere meelest rumal.

"See jutt on ikka täiesti jabur! Sellist juhatuse või nõukogu liiget, kes ei tea, kes teda valis või kes talle palka maksab, ei ole küll mõtet kuhugi upitada. See on täiesti ebaloogiline. Kui nõukogu liige ei tea, kes talle palka maksab, siis ta ei saa ju teada ka omanikusoove. Ega need talle kosmosest ei tule!" prahvatab Laanpere.

Hetkel kuum