• Jaga lugu:

  Wall Street hoiab mehi rohkem kui naisi

  Viimased kolm aastat pole õrnema soo esindajatele olnud helded maailma finantskeskuses, kus mehi on viis korda vähem koondatud ning palgaerinevused muudkui kasvavad.

  Ühendriikides kolmapäeval avalikustatud valitsuse andmete põhjal selgub, et alates juulist 2007 on Wall Streetil naisi koondatud viis korda enam kui mehi. Lisaks on aastatel 2000 kuni 2007 nais- ja meestöötajate palgavahed järjest suurenenud. 
  Finantssektoris töötavad naised, nende alla kuuluvad kõik töötajad alates telleritest kuni tegevjuhtideni, teenisid 2000. aastal 63,9 USD senti iga mehe teenitud dollari kohta, selgub Bloombergi analüüsitud andmetest. Viimased andmed pärinevad 2007. aastast ning toona teenis naine vaid 58,8 senti. Kokku uuris valitsus 13 erinevat sektorit ning finantssektori 41-sendine vahe oli kõige suurem. Lisaks täheldati palgavahede suurenemist veel vaid kahes harus.
  "See pole üllatav, et naiste ja meeste teenistuse lõhe suureneb, kui meil on sedavõrd meeste poolt domineeritud sektor nagu finantssektor, kus palgaboonused on üüratult suured," ütles Kalifornia ülikooli professor Joan C. Williams. "Vaid taevas on piir meestele, kes teevad kodujooksu, kuid naised ei jõua isegi esimesse pessa."
  Ometi pole diskrimeerimisega seotud kohtukaasused Wall Streetile mingi uus nähtus. Hiljuti kaevati Merrill Lynch soolise diskrimeerimise pärast kohtusse 900 naise poolt ning Morgan Stanley pidi kohtuvälise leppe tulemusel maksma endisele võlakirjahaldurile 54 miljonit dollarit seoses soolise diskrimineerimisega. Läinud kuul kaebasid kolm endist töötajad Goldman Sachsi kohtusse, kelle sõnul nad teenisid pangas vähem raha ning neile ei olnud avatud karjääriredelil tõusmise võimalused sarnaselt meestele.
  "Vaatamata nende jätkuvale osalemisele ning majanduslikule mõjule on naised šokeerivalt aeglaselt edenenud äriringkondade etteotsa, vahet pole millises valdkonnas," ütles New Yorgis baseeruva Catalysti president ja tegevjuht Ilene H. Lang.
  Ometi pole naiste kogemused üdini halvad. Hiljuti veel Goldman Sachsis töötanud ning seejärel Highbridge Capital Managementi lahkunud ja sealt koondatud Nancy Davis kiidab enda mõlemat endist tööandjat.
  "Loomulikult satud sa Wall Streetil ka jobudega kokku, kuid minu kogemus nii Highbridge'is kui Goldmanis olid väga positiivsed," sõnas Davis. "Mul vedas, et sain töötada heade kolleegidega ning ma ei näinud kunagi ebaõiglust ega diskrimineerimist."
  Hoopis teise külje pealt võivad naiste töötamist Wall Streetil segada perekondlikud kohustused, mida rõhutab ka Davis. Endine maakler väidab avameelselt, et soovib tööd, kus ta saaks näha enda nelja-aastast tütart ka enne magamaminekut ilma, et teda kohe seostataks koduperenaisega.
  "Käisin hiljuti tööintervjuul ühe väikse hedge-fondi juures. Mulle tundus, et nad muretsesid minu võime pärast töötada ka kell 2 öösel, sest mul on perekondlikud kohustused," ütles Davis. "Nemad mõistsid seda ja mina mõistsin seda. Selline asi ei klapi." 
  Enam kui pooltel 15 kuni 44 aastastel naistel on lapsed, selgub USA Rahvastikubüroo andmetest ning Williamsi sõnul just see võibki tekitada probleeme nagu Davisel on. Williamsi sõnul on uuringud näidanud, et emasid edutatakse või võetakse tööle vähemtõenäolisemalt. Ta lisas, et emaks saamine on üks peamisi põhjusi, miks naised Wall Streetilt lahkuvad. 
  Autor: Fredy-Edwin Esse, California
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: õnnetus õnnistab riigi diili iseendaga
Taevas tänatud, et Muhumaal Kuivastu sadamas kaid ramminud parvlaeva Tõll õnnetuses keegi viga ei saanud. Kõlab küüniliselt, kuid ohtlik intsident langes asjaosalistele väga soodsasse konteksti.
Taevas tänatud, et Muhumaal Kuivastu sadamas kaid ramminud parvlaeva Tõll õnnetuses keegi viga ei saanud. Kõlab küüniliselt, kuid ohtlik intsident langes asjaosalistele väga soodsasse konteksti.
Pangaaktsiad upitasid Tallinna börsi järjekordse rekordini
Heas hoos pangaaktsiad aitasid täna Tallinna börsil sulguda ajaloo kõrgeimal tasemele 1740,5 punkti.
Heas hoos pangaaktsiad aitasid täna Tallinna börsil sulguda ajaloo kõrgeimal tasemele 1740,5 punkti.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Koroonaviiruse Delta tüvi saadab vaktsineerituid haiglasse
Koroonaviiruse Delta variandiga satub haiglasse omajagu vaktsineeritud inimesi, selgub kümne juhtiva koroonaeksperdi intervjuust, kes tõdevad, et vaktsiinide peamine eesmärk oli algusest peale ära hoida just rasket põdemist ja surma.
Koroonaviiruse Delta variandiga satub haiglasse omajagu vaktsineeritud inimesi, selgub kümne juhtiva koroonaeksperdi intervjuust, kes tõdevad, et vaktsiinide peamine eesmärk oli algusest peale ära hoida just rasket põdemist ja surma.