Kadrin Karner • 7. oktoober 2010 kell 9:46

Kohus: Tool ja Kirber aktsiat ei kukutanud

Kohus võttis otsust langetades arvesse ka ülemaailmset finantsolukorda ning leidis, et kuigi iga tehing mõjutab aktsia hinda ei ole tuvastatud, et Toomas Tooli korraldusel tehtud tehingud viisid Arco Vara aktsia hinna alla 0,55 euro.

„Vahemikus 14. juuli kuni 22. juuli 2008 Toomas Tooli ja Karoly Kirberi poolt tehtud tehingud olid õiguspärased. Arvestades börsi tegelikkust on täiesti loomulik, et aktsiatega tehtud tehingud mõjutavad aktsia hinda, mistõttu tegu põhjustab tagajärje so aktsia hinna kõikumise,“ luges Harju maakohtu esinaine Helve Särgava koostatud kohtuotsusest.

Särgava sõnul on aktsia isiklik vara ja seda võib kasutada, käsutada ja vallata soovitud koguses, mille ülem- või alampiiri ei määra ükski õigusakt, seetõttu oli  suurte aktsiakogustega kauplemine õiguspärane. „Kuna tegu oli seaduslik, ei saa ka tagajärg olla ebaseaduslik,“ ütles Särgava. 

Kohtuotsuses seisab, et kohus tuvastas küll Arco Vara aktsia hinna langemise alla 0,55 euro piiri, kuid ei selgunud, et languse tingisid just Toomas Tooli korraldused, mis puudutasid Mari Tooli SEB esindajakontoga tehtud tehinguid. Kohtunik märkis, et turg oli sellel ajal languses ning Arco Vara aktsiatega kauplesid sel ajal ka teised investorid.

Kohtuniku sõnul pole tõendatud ka, et Tool oleks andnud turutavade vastast ja hinda tavatule või kunstlikule tasemele viivat tehingukorraldust.

Samuti tuli kohtul tõendada Tooli ja Kirberi kaudne tahtlus aktsia hinna allapoole surumiseks, märkis kohtunik. Kohtu andmetel tegi Kirber Tooli korraldusel tehinguid ka enne kohtuasjas vaatluse all olnud perioodi ning ka siis toimusid turul aktsiahinna kõikumised. „Turg oli ülemaailmse finantsolukorra tõttu languses ja väheaktiivne,“ märgiti kohtuotsuses.

Kohtu hinnangul andis Tool tehingukorraldused oma majanduslikest huvidest lähtuvalt ehk tahtis saada madalama hinnaga ostetud aktsiad kõrgema hinnaga ära müüa. Kohus ei tuvastanud, et Tool oleks andnud tehingukorralduse pidades võimalikuks, et tema tegevus toob kaas Arco Vara aktsia hinna langemise 0,56 euro tasemest allapoole.

Kohus leidis, et Tool ja Kirber tuleb mõista õigeks. Uurimine pidi tuvastama veel ega Tooli või Kirberi tegu ei vasta mõnele teisele karistusseadustiku paragrahvile, kuid sellist vastavust ei leitud.

Hetkel kuum