29. oktoober 2010 kell 9:15

Britid ja eestlased lõid Brüsselis uue huvigrupi

Briti peaminister David Cameron lõi koos Eesti ja veel 9 riigiga Brüsseli tippkohtumisel lobbigrupi eesmärgiga piirata ELi eelarve kasvu, kirjutab WSJ blogis Real Time Brussel.

„EL soovib kasvatada eelarvet tuleval aastal 6%. Minu arvates on see täiesti mitteaktsepteeritav,“ kuulutas Cameron ajakirjanikele.

Cameroniga nõustusid Eesti ja veel 9 riiki, allkirjastades ühisavalduse, milles nõutakse et eelarvekasv ei tohi olla rohkem kui 2,91%. (Teisteks riikideks on Saksamaa, Prantsusmaa, Holland, Rootsi, Tshehhi, Taani, Austria, Soome ja Sloveenia).

Tegemist ei ole päris uue lähenemisega, 2,91% on number, mille kasuks otsustasid 27 EL liikmesriiki suvel ning seda pidi arutama ka Euroopa Parlament, kellel samuti on eelarve osas sõnaõigus. Parlament on aga teatavasti kulutamise poolt ning sooviks tõsta eelarvet 6,2% (Komisjoni viimane ettepanek oli 5,9%). Kui kompromissi ei leita, siis vastavalt protseduurireeglitele eelarvet suurendada ei saa.

Täna lõpeb Brüsselis kahepäevane EL tippkohtumine, kus Saksamaa suutis läbi suruda  püsiva kriisimehhanismi loomise, mis omakorda nõuab muutusi EL baaslepingus.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum