Silvia Kruusmaa • 28. november 2010 kell 13:45

Iiri abipaketi tingimused peagi teada

Euroopa ministrid annavad tõenäoliselt täna lõpliku nõusoleku 85 miljardi eurosele Iirimaa abipaketile,.

16 Euroopa riigi ministrid kogunesid täna pärastlõunal, et anda oma nõusolek 85 miljardi eurosele Iiri laenupaketile, mille puhul loodetakse, et riik saab katta pangavõlad ja suure eelarvedefitsiidi, vältides seeläbi võlahädade levikut Portugali ja Hispaaniasse, vahendas Reuters.

Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja IMFi spetsialistide meeskond on jõudnud lõpule tehinguga 10 päeva pärast läbirääkimiste algust.

„Läbirääkimised on lõppenud ja abipakett on heaks kiidetud,“ kinnitas allikas, kes oli läbirääkimistega seotud. „Euroliidu rahandusministrid on nõus sellele alla kirjutama, aga arvan, et nad tahavad arutada veel mõningaid detaile ning lisada paketile mõne poliitilise stiimuli,“

Laenupaketi suurus võib olla suurusjärgus 85 miljardit eurot. Peaküsimus on, millise intressiga ja maksetähtajaga laen antakse.

Pärast seda kui eurotsooni ministrid arutavad paketti, kogunevad kõik 27 euroliidu ministrit Brüsselisse ning loodetavasti avaldatakse abipaketi detailid esmapäeval enne, kui Aasis finantsturud avatakse.

Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso ütles raadiole Europe 1, et loodetavasti euroliidu rahandusministrid otsustavad üksmeelselt toetada Iirimaad, mis on suure pinge all, kuna riiki survestatakse abipaketti vastu võtma, kuigi Iirimaa on korduvalt ka teatanud, et ei vaja seda.

Euroopa liidrid loodavad, et abi Iirimaale, milleks võetakse vahendid 750 miljardi eurosest kriisifondist, veenab finantsturge, et kriisi saab ohjata ning säästab samas ka Portugali ja Hispaaniat pinge alla sattumisest.

Hetkel kuum