Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hõbe ja tsink on finantsvaradest etemad

  Investorid usuvad, et toorained löövad tootluselt aktsiaid ja võlakirju järjest teist aastat ka 2011. aastal, vahendab Bloomberg.

  Tänavu on toorainetest koosnev Standard & Poor’s GSCI indeks tõusnud 20 protsenti. MSCI maailma aktsiaindeks on tõusnud 9,1% ja Bank of America Merrill Lynchi valitsuse võlakirjade indeks on edenenud 5,3%.
  Bloombergi poolt küsitletud enam kui sajast analüütikust, kauplejast ja investorist uskusid suurimat hinnatõusu tuleval aastal 15 tooraine seas hõbedalt. Hõbeda hind võib ootuste põhjal tõusta kuni 37 protsenti, 40 dollarile untsist. Tänavune halvima liikumisega metall tsink peaks tõusma tuleval aastal 21%. Läinud nädalal 13 aasta tipptasemele tõusnud Arabica kohvi peaks tuleval aastal olema kõige viletsam tooraine, tõustes vaid kuni seitse protsenti.
  Aktsiad on ikka veel 11 triljoni dollari kaugusel 2007. aasta oktoobri rekordilisest 62,6 triljonilisest turuväärtusest. Professionaalselt juhitud tooraineinvesteeringud on samal ajal kasvanud umbes 80 protsenti, 354 miljardile dollarile. Barclays prognoosis, et tuleval aastal meelitavad toorained 60 miljardit dollarit värsket raha.
  Pallaadiumilt oodatakse tuleval aastal 18protsendist tõusu 900 dollarile untsist.
  "Investorid liiguvad kullast välja  hõbedasse, plaatinasse ja pallaadiumi, kui finants ja majandusolud paranevad," prognoosis CMP Groupi tegevdirektor Jeffrey Christian.
  Analüütikud ootavad kulla hinna 23protsendist tõusu 1700 dollarile.
  Väärismetallide populaarsus viitab, et investorid otsivad turvalisust, kuna valitsused ja keskpangad pumpavad majandusse raha, et hoida taastumist jõus.
  "Minule kuld meeldib, kuna ma olen mures meie ebamõistliku eelarve- ja rahapoliitika pärast," ütles Greenlight Capitali president David Einhorn. "See viib potentsiaalselt hiljem suurema ebastabiilsuseni."
  Investorid kasvatasid väärismetallidesse panustamist 22%, rekordilise 17 390 tonnini ehk 111 miljardit dollarit. Sellest 84% on kullas, 13% hõbedas ning ülejäänud plaatinas ja pallaadiumis.
  Nisu hind võib tõusta 17 protsenti, 9,13 dollarile buššelist. Maisilt oodatakse 14protsendist hinnatõusu seitsmele dollarile buššelist.
  "Meie ei näe kohest ohtu 2011. aastal tooraine hindadele," ütles U.S. Global Investorsi fondijuht Even Smith. "Jätkuvalt on mure valuutade stabiilsuse pärast. Arenevates majandustes on rikkuseefekt, mis veab nõudlust."
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olev Remsu: Eesti piir ja Hiina müür. Teeks äkki ise ühe leppe?
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Otsesuhted ja kokkulepped Hiinaga tundub midagi ilmvõimatut, kuid pragmaatiline diil oleks äkki meilegi lahendus, just julgeolekut silmas pidades, kirjutab kirjanik Olev Remsu.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Julgeolekuohuks nimetatud inimõiguste teabekeskus lõpetas tegevuse
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.
Aastaid kaitsepolitsei aastaraamatutes Kremli-meelsena ära märgitud venekeelne Inimõiguste Teabekeskus on kustutatud ja kogu keskuse tegevus lõppenud.