Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hõbe ja tsink on finantsvaradest etemad

  Investorid usuvad, et toorained löövad tootluselt aktsiaid ja võlakirju järjest teist aastat ka 2011. aastal, vahendab Bloomberg.

  Tänavu on toorainetest koosnev Standard & Poor’s GSCI indeks tõusnud 20 protsenti. MSCI maailma aktsiaindeks on tõusnud 9,1% ja Bank of America Merrill Lynchi valitsuse võlakirjade indeks on edenenud 5,3%.
  Bloombergi poolt küsitletud enam kui sajast analüütikust, kauplejast ja investorist uskusid suurimat hinnatõusu tuleval aastal 15 tooraine seas hõbedalt. Hõbeda hind võib ootuste põhjal tõusta kuni 37 protsenti, 40 dollarile untsist. Tänavune halvima liikumisega metall tsink peaks tõusma tuleval aastal 21%. Läinud nädalal 13 aasta tipptasemele tõusnud Arabica kohvi peaks tuleval aastal olema kõige viletsam tooraine, tõustes vaid kuni seitse protsenti.
  Aktsiad on ikka veel 11 triljoni dollari kaugusel 2007. aasta oktoobri rekordilisest 62,6 triljonilisest turuväärtusest. Professionaalselt juhitud tooraineinvesteeringud on samal ajal kasvanud umbes 80 protsenti, 354 miljardile dollarile. Barclays prognoosis, et tuleval aastal meelitavad toorained 60 miljardit dollarit värsket raha.
  Pallaadiumilt oodatakse tuleval aastal 18protsendist tõusu 900 dollarile untsist.
  "Investorid liiguvad kullast välja  hõbedasse, plaatinasse ja pallaadiumi, kui finants ja majandusolud paranevad," prognoosis CMP Groupi tegevdirektor Jeffrey Christian.
  Analüütikud ootavad kulla hinna 23protsendist tõusu 1700 dollarile.
  Väärismetallide populaarsus viitab, et investorid otsivad turvalisust, kuna valitsused ja keskpangad pumpavad majandusse raha, et hoida taastumist jõus.
  "Minule kuld meeldib, kuna ma olen mures meie ebamõistliku eelarve- ja rahapoliitika pärast," ütles Greenlight Capitali president David Einhorn. "See viib potentsiaalselt hiljem suurema ebastabiilsuseni."
  Investorid kasvatasid väärismetallidesse panustamist 22%, rekordilise 17 390 tonnini ehk 111 miljardit dollarit. Sellest 84% on kullas, 13% hõbedas ning ülejäänud plaatinas ja pallaadiumis.
  Nisu hind võib tõusta 17 protsenti, 9,13 dollarile buššelist. Maisilt oodatakse 14protsendist hinnatõusu seitsmele dollarile buššelist.
  "Meie ei näe kohest ohtu 2011. aastal tooraine hindadele," ütles U.S. Global Investorsi fondijuht Even Smith. "Jätkuvalt on mure valuutade stabiilsuse pärast. Arenevates majandustes on rikkuseefekt, mis veab nõudlust."
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Keskpanga protokoll rahustas USA aktsiaturud kergelt kerkima
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Täna avaldatud Föderaalreservi viimase istungi protokollist nähtub, et Ühendriikide keskpank kavatseb inflatsiooniga vihast võitlust jätkata – see rahustas aktsiaturge niivõrd, et nood sulgusid kerges plussis.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Riigikogu ratifitseeris Soome ja Rootsi ühinemise NATOga
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Riigikogu võttis erakorralisel istungjärgul vastu seaduse, millega kiitis heaks Soome ja Rootsi ühinemist käsitlevad Põhja-Atlandi lepingu protokollid.
Pirita linnaosavanemat kahtlustatakse altkäemaksu võtmises Asjasse segatud ettevõtja: kahjuks ei saa kommenteerida
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.
Eile pidasid kaitsepolitsei ametnikud kinni neli inimest, keda kahtlustatakse korruptsioonikuritegudes. Keskerakondlasest Pirita linnaosavanemat Tõnis Liinatit kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.