Kaisa Gabral • 4. jaanuar 2011 kell 4:46

Jürgen Ligi: majanduskasv tõotab küündida 4% kanti

Majanduskasv tõotab küündida 4% kanti, mis oleks juba suur leevenemine, ning tööpuudus jätkab langust, usun, ametlikust prognoosist kiiremas tempos, prognoosis rahandusminister Jürgen Ligi käesolevat aastat.

"Euroopa majandusele on 2011. keeruline aasta, kus kasvuväljavaateid ahistab nii kriisist ettevaatlik tarbimine kui meeleolu masendav riikide võlakriis. Suur eelis on riikidel, kes rahanduse kontrolli alla on saanud, ei pea teenindama suuri laene, kannata intressimäära tõusu all ega pea tõstma makse," märkis Ligi ja lisas, et Eesti kuulub aga kõige rõõmsamasse seltskonda - ka selle tõttu, et meie rahanduskultuuri jagavad meie eksportturud Soome, Rootsi ja Saksamaa. Ka on ministri hinnangul Eesti end viimase poolteise aastaga teadvustanud välisinvestorite ja turistide  jaoks, mis ei saa jääda praktilise mõjuta.

"Majanduskasv tõotab küündida 4% kanti, mis oleks juba suur leevenemine, ning tööpuudus jätkab langust, usun, ametlikust prognoosist kiiremas tempos. Ent buumi ajal kinnistunud struktuursed probleemid oskuse ja vajaduse vahekorras ei lase sel langeda veel kiiremini. Meie suurim risk EL võlakriisi kõrval on valimised. Enamiku jaoks on eelarvedistsipliin ja euro vaid silt, mis ei ohja lubadusi. Kevadisi koalitsioonikõnelusi on selles meeleolus väga raske ette kujutada," märkis Ligi.

Ettevõtlusele tuleb tema sõnul soovida ekspordiõnne ja investeerimist, et alanud kasvuga toime tulla. "Ja olude ettevaatlikku hindamist. Kiirele kasvule  järgnenud korrektsioon ei olnud juhuslik ega tagasi pööratav, keskenduda tasub tootlikkusele ja uuendusele, mitte kasumijaotusele ja palgakasvule," märkis rahandusminister.

 

Hetkel kuum