Hiina survestab Aasia aktsiaid

Fredy-Edwin Esse, California 17. jaanuar 2011, 09:51

Majanduse ülekuumenemise vastumeetmena pankade reservinõudeid tõstnud Hiina viis Aasia juhtivad turud täna peamiselt alla.

Homme kohtub Hiina president Hu Jintao USA presidendi Barack Obamaga, mistõttu on taas valuutapoliitika kerkinud esile. Samas ütles Hu pärast keskpanga käsku läinud nädalal suurendada reserve, et inflatsioon ei saa olla valuutakursi määramisel peamine tegur.

"Hiina on praeguse majandustsükliga sattunud n-ö kahvlisse," ütles LGT Capital Managementi analüütik Mikio Kumada Bloombergile. "Kui Hiina avaldatavad andmed on oodatust paremad, siis inimesed ootavad uusi likviidsust kitsendavaid meetmeid. Aga kui andmed ei vasta ootustele, siis inimesed hakkavad aeglustuvast majandusest rääkima. Ilmselt selline ebakindlus kestab veel mõnda aega."

Selle nädala teises pooles avaldab Hiina detsembrikuu inflatsiooniandmed, mida investorid pikisilmi juba ootavad. Seetõttu jäi ka kauplemine täna tavapärasest veidi kergemaks, sest suuri muutusi ei juleta veel läbi viia.

Päeva alguses rohelisse edenenud Jaapani aktsiad ei pidanud vaatamata nõrgenevale jeenile vastu. Nikkei 225 indeks tõusis õhtuks vaid 0,04%. Hiina turud langesid seevastu suurelt - CSI 300 indeks kukkus 3,80% ning Shanghai A-aktsiate indeks langes 3,03%.

Punasest ei pääsenud ka Lõuna-Korea, kus Kospi indeks kukkus 0,39%. Kaevandusettevõtted juhtisid Austraalia langust, kus S&P/ASX 300 indeks langes 0,81%. Üldist trendi suutis murda vaid India Sensex indeks, tõustes 0,48%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. January 2011, 09:51
Otsi:

Ava täpsem otsing