Sirje Rank • 10. veebruar 2011 kell 12:20

Euroopa Keskpank otsib juhti, Weber loobumas

Äsja Tallinnas keskpankurite suure töökoormuse üle kurtnud Saksa keskpanga juht Axel Weber jahmatas nii kantsler Angela Merkelit kui laiemat üldsust üsna selge signaaliga, et temast ei saa Jean-Claude Trichet' mantlipärijat.

Weberil on muud plaanid, paiskas kolmapäeval eetrisse agentuur Reuters.

Euro nõksatas. Seni peeti just Weberit favoriidiks Euroopa Keskpanga juhi kohale kui Trichet ametiaeg tänavu oktoobris lõpeb. Eurole raskel ajal eelistaks selles ametis sakslast näha ka enamus eurooplasi, näitas hiljutine avaliku arvamuse küsitlus.

„Ma ei osanud uneski näha, et ma kunagi rahapoliitikat kujundama hakkan,“ mõlgutas Weber esmaspäeval Eesti Pangas peetud mälestusloengul oma karjäärist rääkides, märkides, et seitse aastat sellist tööd tundub palju pikemana. „Finantskriisile lahendusi otsides venivad tööpäevad pikaks ja nädalavahetused ei ole enam nädalavahetused, vaid osa kõige intensiivsematest aruteludest, kui finantsprobleemid lahendust vajavad,“ ütles Weber.

Kolmpäeval teatas agentuur Reuters, et Weber võib Saksa keskpanga juhi ameti maha panna enne oma mandaadi lõppu 2012. aasta aprillis. Sellega astuks ta välja ka konkurentsist Euroopa Keskpanga juhi kohale.

„Peamine kandidaat on sellega mängust väljas,“ ütles UniCredit panga ökonomist Marco Valli agentuurile Bloomberg.

„Milline löök! Kantslerile. Eurole,“ ahhetas täna Saksa ajaleht Bild.

„Weber peab aru andma,“ sekundeeris Frankfurter Allgemeine Zeitung, märkides, et kantsler Merkel jäi nüüd tühjade kätega. „Kantsler ja rahandusminister on mitmeid kuid sillutanud Euroopa partnerite seas teed esimesele sakslasest Euroopa Keskpanga juhile,“ kirjutas leht.

Üllatust väljendasid ka analüütikud, ehkki Weberi kandidatuuris on varemgi kaheldud.

„See tuleb ilmselgelt turule üllatusena ja võib mõjutada osade väärtpaberite hinda ja eurot,“ ütles RBSi ökonomist Silvio Peruzzo agentuurile Reuters.

„Minu meelest on juba mõnda aega selge olnud, et Weber on Euroopa keskpanga juhi jaoks liiga kareda karakteriga,“ nentis aga Societe Generale’i panga ökonomist James Nixon.

Weber on otsesõnu kritiseerinud mitmeid Euroopa Keskpanga erakorralisi kriisimeetmeid, sealhulgas perifeeriariikide võlakirjade tugioste, ning nii ei tekitaks erilist usaldust, kui ta keskpanga juhi ametis korraga teist juttu räägiks. Amet eeldab ka enam oskust konsensust saavutada ning keskpanga seisukohti veenvalt esitada. Trichet on sellega suurepäraselt hakkama saanud.

Weberi kõrval on teine suurfavoriit Euroopa Keskpanga juhi kohale Itaalia keskpanga juht Mario Draghi. Tal on vajalik kompetents ja kogemus, kuid Euroopa Liidu keerulistes tasakaalumängudes võib talle saatuslikuks saada rahvus. Praegu, kui mitmed euroala lõunapoolsemad liikmesriigid on kriisis, võidakse keskpanga juhiks eelistada pigem korras finantsidega Põhja-Euroopa riigi esindajat.

Nii on üks reaalseid kandidaat Soome keskpanga juht Erkki Liikanen, kelle väljavaateid võib aga varjutada rahvuskaaslase Olli Rehni kaalukas portfell Euroopa Komisjonis. Välja on pakutud ka Luksemburgi keskpanga juhti Yves Merschi, kes osales Maastrichti lepingu koostamisel. Ja päris välistatud pole ka uus kandidaat Saksamaalt – näiteks praegu euroala kriisifondi juhtiv Klaus Regling. Samas on spekuleeritud, et Angela Merkel võib Saksamaa kandidaadist keskpanga juhi kohale ka hoopis loobuda, kui saab oma tahtmise palju vastuolu tekitanud euroala reformide osas.

Weberi võimalik konkurentsist lahkumine tuleb ajal, mil euroala võlakriis jätkub ja euro aluste tugevdamise üle alles vaieldakse. Euroopa Keskpank jääks aga Saksa Bundesbanki järgi kujundatud poliitikakursile ka ilma sakslasest pangajuhita, usuvad nii mitmedki analüütikud.

Kui Saksamaalt kandidaati ei leita, eelistaksid euroala suurte riikide elanikud FT/Harrise viimase arvamusküsitluse järgi sellel ametikohal näha soomlast.

Weberi osas spekuleeritakse, et teda võib ees oodata karjäär Saksamaa suurimas pangas Deutsche Bankis, mille tegevjuhtkonnas on tulemas muutused. Weber ise keeldus täna oma lähemaid plaane kommenteerimast.

 

Hetkel kuum