• Jaga lugu:

  Millist uut juhti vajab Euroopa Keskpank?

  See, kes sobiks kõige paremini Euroopa Keskpanga juhiks pärast Jean-Claude Trichet’ ametiaja lõppu, sõltub sellest, millist rahaliitu Euroopa tahab, arvab Rootsi majanduslehe Dagens Industri analüütik Gunnar Örn.

  Favoriite on praegu kaks – Saksamaa keskpanga juht Axel Weber ning Itaalia keskpanga juht Mario Draghi.
  Tegemist on meestega, kellel on väga olulisi erinevusi. Weberit teatakse kui rahapoliitikas pigem karmi joone ajajat – ta ei teinud saladust, et hääletas mullu mais selle vastu, et Euroopa Keskpank hakkaks kokku ostma Kreeka võlakirju, et riiki pankrotist päästa. Sisuliselt tähendas see seda, et keskpank aitas Kreeka valitsusel defitsiiti rahastada.
  Mario Draghi on ettevaatlikum. „Rahapoliitikat ei kommenteeri ta peaaegu kunagi ning väldib konflikte poliitikutega,“ kirjeldas Draghit Saksa majanduslehe Handelsblatti toimetaja Klaus Engelen.
  Weberil on selja taga pikk akadeemiline karjäär, kuid ta ei ole kunagi töötanud väljaspool Saksamaad ega erasektoris. Mario Draghil on doktorikraad USA Massachusettsi tehnoloogiainstituudist ning ta on töötanud nii Washingtonis Maailmapangas kui ka Londonis investeerimispangas Goldman Sachs.
  Kumb neist paremini Trichet’ mantlipärijaks sobib, sõltub sellest, millist valuutaliitu Euroopa tahab, kirjutab Örn.
  Paljud euroala riigid on euro esimese kümnendi järel praegu sarnases seisus Rootsiga 1992. aastal – ekspordisektoris on kulude kriis ning finantssektoris võlakriis. Kui kriisist devalveerimise abil välja ei saa, jääb kaks valikut. Euroala riigid kas kannavad üksteise võlakoormat ühiselt või tuleb osa euroala nõrgemate riikide võlgu korstnasse kirjutada.
  Kumbki lahendus pole hea – esimesele alternatiivile on ägedalt vastu eelkõige Saksamaa maksumaksjad, teine ähvardab kõigutada kogu euroala finantssüsteemi stabiilsust.
  Kui aga siiski valida esimene alternatiiv, sobiks keskpanka paremini juhtima Axel Weber. Äärmiselt skeptilisi sakslasi suudaks veenda taolise lahenduse vajalikkuses eelkõige Saksamaalt pärit keskpanga juht. Kui aga euroala riigid peaksid otsustama osade riikide võlad saneerida, sobiks järgnevat turbulentsi finantsturgudel paremini ohjama diplomaatilisem ja nobedam keskpanga juht ehk Mario Draghi.
  Tugev valuuta vajab pehmet pangajuhti ja vastupidi, leiab Örn.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.