Euroopa Keskpanga uus juht võib tulla Itaaliast

Sirje Rank 20. aprill 2011, 15:12

Itaalia keskpanga juhi Mario Draghi kandidatuur Euroopa Keskpanga uueks juhiks kogub toetust.

Teda on asunud toetama ka Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble ja asevälisminister Werner Hoyer, kes leiavad, et Drahgi oleks parim kandidaat pärast seda, kui Saksamaa keskpanga juht Axel Weber võidujooksust kõrvale astus, vahendas agentuur Bloomberg.

Sügisel ametist lahkuvale Jean-Claude Trichet’le mantlipärija valimisel on sakslaste hääl võrdsete seas kaalukaim. Tegemist on euroala suurima riigiga, kes on ühtlasi peamine panustaja euroala abipakettidesse.

Draghi suurim „puudus“ on aga see, et tegemist on kandidaadiga Lõuna-Euroopast ning riigist, millel on kroonilisi probleeme inflatsiooni ja võlgadega. Määravaks saab, kas Draghi suudab kindlustada ka kantsler Angela Merkeli toetuse.

„Kardetakse, et Draghi pole õige mees sakslastele europrojekti müüma,“ kommenteeris Societe Generale SA ökonomist James Nixon.

Saksamaa on andnud märku, et ei nõua tingimata, et Trichet' mantlipärija oleks sakslane. Varem eelistatud kandidaat Axel Weber lahkub tuleval nädalal Saksamaa keskpanga juhi kohalt ja ei kandideeri seega ka Euroopa Keskpanga juhiks.

Trichet’ ametiaeg lõpeb tänavu oktoobris.

Teiste võimalike kandidaatide seas on nimetatud ka Soome keskpanga juhti Erkki Liikaneni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. April 2011, 15:12

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing