Eestlane Egiptuseta ei saa

Kadrin Karner 21. veebruar 2011, 00:00

Tourestil Egiptuse-reise müünud reisikorraldaja Estour müügidirektori Toomas Sosnitski sõnul teatavad järjest uued firmad, et jätkavad reise Egiptusesse. "Näiteks teatas hiljuti Inglismaa suurim reisifirma, et hakkab taas Egiptusesse reise korraldama," rääkis ta.

Hurghadat Sosnitski sõnul veel välditakse, kuid Sharm el Sheikhi saab sõita juba märtsis-aprillis.

Messil Estouri teenindaja nõustamiselt tulnud naine ütles, et teda Egiptuse rahutused ei heiduta. Reisi ta veel messilt ära ei ostnud, kuid uuris võimalusi. "Tahaks päikese alla. Lihtsalt," lisas ta.

Estraveli kogemus näitab, et Egiptusesse reisimisest loobuvad eelkõige lastega pered. "Teisi sealne olukord sedavõrd ei heiduta," ütles Estraveli turundus- ja kommunikatsioonijuht Mari-Liis Rüütsalu.

Egiptuse rahutustel pikka mõju pole. Reisieksperdi juhatuse esimees Sven Lõokene ütles, et huvi Egiptusesse reisimise vastu on alles.

Ta ei usu, et rahutuste pärast Egiptuse kui turismisihtkoha maine kõvasti ja kauaks kannatada saaks. "See unustatakse suhteliselt ruttu," märkis ta ning selgitas, et kui kõik maha rahuneb, ei ole sellel püsivat mõju ka klientide käitumisele ja valikutele.

Tensi Reiside juht Sirje Kurrikoffi sõnul on inimesi, kes Egiptuses toimuva tõttu ei taha reisida ka Egiptuse lähedal asuvatesse riikidesse. "Inimeste jaoks on kõik kusagil seal, võetakse end maha nii Iisraeli kui ka Jordaania reisidelt," lisas ta. Samas kinnitas ta, et inimesed siiski uurivad Egiptuses puhkamise võimaluste kohta.

Germalo Reiside juhatuse liikme Aleksandr Prilukovi sõnul leiavad egiptlased ise, et asjad riigis paranevad loodetust kiiremini. Kuigi ta kinnitas, et juba sõidu planeerinud inimesed reisivad Egiptusesse, siis uusi tehinguid nii kergelt peale ei tule, pigem minnakse mujale.

Tiit Reiside omanik ja juht Tiit Randmaa ütles, et eestlased on võrreldes varasema ajaga karastunud. "Kui varem mõjutas hullu lehma tõbi nii, et selle leviku tõttu ei mindud Londonissegi, siis nüüd sellised asjad enam ei heiduta," rääkis ta.

Randmaa sõnul paneb Egiptuse populaarsuse puhul asjad paika ikkagi eelkõige hind, sest teist nii soodsat soojamaareisi ei ole niisama lihtne saada. Randmaa enda firma Egiptusesse reise ei korralda.

Välisministeeriumi konsulaarabi büroo direktori Sven Tölbi sõnul ministeerium Egiptuse suurematesse linnadesse minna ei soovita, küll aga võib puhata Punase mere ääres asuvates kuurortlinnades. "Puhkuse kvaliteet ei pruugi olla see, mida loodetakse," hoiatas ta ja lisas, et egiptlased ise muidugi pingutavad turistide nimel kõigest väest.

Pensionärid ja keskklass reisib endiselt. Turismifirmade hinnangul on vähenenud kõige kallimate reiside müük. Aleksandr Prilukov Germalo Reisidest ütles, et väga odavaid reise müüakse vähem ja veidi on kahanenud kõige kallimate müük (üle 640 euro ehk 10 000 krooni inimese kohta). Pensionärid ja keskklass reisib tema sõnul endiselt.

Reisieksperdi juht Sven Lõokene ütles, et odavaid paketireise ja tšarterlende Tallinnast on vähem.

Estouri müügijuhi Toomas Sosnitski sõnul ei joosta enam tormi imeodavatele pakkumistele ning vähenenud on ka väga kallite reiside müük.

Eesti suurim reisibüroo Estravel müüs messi kahe esimese päevaga ligi viiendiku võrra rohkem lennupileteid ja reisipakette kui eelmisel aastal.

Estraveli turundus- ja kommunikatsioonijuht Mari-Liis Rüütsalu ütles, et üldiselt on messil inimesi varasematest aastatest vähem.

"Ilmselt mängib siin oma rolli külm ilm, mis peletab uudistajad eemale, kuid samas on rohkem neid, kes on tulnud messile mingi kindla ostusooviga," rääkis Rüütsalu.

"Ka reisifirmadel on tänavu kaupa vähem pakkuda, sest lähiajaks pole võimalik osta tavapäraselt kõige populaarsema sihtkoha - Egiptuse - reise. Ent samavõrra on suurenenud Kanaari saarte ja Iisraeli puhkusepakettide müük," ütles Rüütsalu.

Lennupiletitest annavad Estraveli müügis tooni just kaugemad sihtkohad Aasias, mida messil pakutakse väga atraktiivse hinnaga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing