Sirje Rank • 17. mai 2011 kell 6:32

Eurogrupp võib muuta Kreeka võlgade tingimusi

Eurogrupi juht Jean-Claude Juncker ütles, et Kreeka võlad võidakse reprofileerida, kui riigi era- ja avaliku sektori võlausaldajad on nõus oma raha hiljem kätte saama.

„Ulatuslik restruktureerimine ei ole võimalik,“ ütles Juncker pärast euroala rahandusministrite kohtumist. „Aga ma ei välista teatud liiki reprofileerimist,“ vahendas agentuur Dow Jones.

ELi liidrid on andnud lubaduse, et enne 2013. aastat emiteeritud euroala riikide võlakirju ei restruktureerita. Kuid viimastel kuudel on kasvanud spekulatsioonid, et Kreeka ei suuda oma kiiresti kasvava suure võlakoormaga toime tulla ning peab varem või hiljem seda tegema.

Võla tagasimakse tähtaja pikendamist käsitletakse tavaliselt restruktureerimise ühe vormina, kuid Euroopa Liidu ametnikud on püüdnud viimasel ajal hoida selget vahet maksetähtaja pikendamise ja restruktureerimise vahel, mis tähendaks laenu põhiosa vähendamist.

Juncker ütles, et võimalik reprofileerimine oleks vaid üks osa abimeetmetest, mille eesmärk on aidata Kreekal oma defitsiidid kontrolli alla saada. Kreeka valitsus on selleks võtnud täiendavaid kohustusi, mille hulka kuulub ka erastamisprogrammi kiirem elluviimine, ütles Juncker.

Kreeka võlakirjade tähtaja pikendamise osas ei ole aga sugugi üksmeelt. Prantsusmaa rahandusminister Christine Lagarde ütles pärast ministrite kohtumist, et see ei ole kaalumisel olev alternatiiv. „Me ei aruta seda,“ ütles Lagarde.

Tänane Financial Times kirjutab, et ka Saksamaa kantsler Angela Merkel on väga selle vastu, et mõne euroala riigi võlad enne 2013. aastat restruktureeritakse.

Eile ütles Merkel, et restruktureerimine enne 2013. aastat oleks euroalale tervikuna uskumatult laastav.

„See seaks meie usaldusväärsuse tohutu küsimärgi alla, kui me keset esimest abiprogrammi lihtsalt reegleid muudame,“ ütles Merkel. See võib põhjustada investorite pagemise euroala riikide võlakirjadest.

 

Hetkel kuum