Gruusias saaksid eestlased teha head äri ka miljoniinvesteeringuteta

Kadri Bank, Anne Oja 23. mai 2011, 08:49

Gruusia ja Eesti ärilised suhted pole nii head kui poliitilised, muretseb Gruusia suursaadik Eestis Ruslan Abashidze. Samas on tal terve käetäis ideid, millist äri võiksid eestlased Gruusias edukalt ajada.

Äripäevale antud intervjuus ütleb Abashidze, et mullu 6,5% majandust kasvatanud Gruusias on siiani võimalus kiirelt raha teha, aga mitte lihtsalt nii, et ostad 60 hektarit maad, ootad, kuni majandus hakkab õitsema, ja müüd selle siis vaheltkasuga maha.

"Toon teile ühe näite nende ettevõtjate kohta, kes ostsid 60 hektarit maad. See lugu rabas mind kõige enam," räägib ta. Need ettevõtjad ei andnud kunagi teada, mida nad tahavad selle maaga teha ja grusiinid ei saanud aru, miks peaks valitsus siis kulutama raha tee-, gaasi-, elektri- ja veevõrgule, kui seal midagi ei toimu.

"Meie ministeerium ja äriombudsman kinnitasid mulle, et on valmis seda infrastruktuuri pakkuma, kuid enne peame teadma ettevõtjate plaane. Võib ju juhtuda, et valitsus ehitab infrastruktuuri, aga omanik müüb maatüki lihtsalt maha, kuid oma kasumit ta valitsusega ei jaga," selgitas Abashidze.

Loomulikult peab arvestama ka mentaliteediga. Gruusias ei saa äri alustada Skype'i teel. Pead kohale minema, leidma õiged äripartnerid ja turgu nii-öelda käega katsuma.

Gruusia praegusest poliitilisest olukorrast ja muudest põnevatest asjadest saab lugeda paberlehest tellides lehe SIIT või ostes päevapileti SIIT.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. May 2011, 08:49

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing