Rainer Saad • 20. juuni 2011 kell 12:30

Kuidas end Kreeka eest kaitsta?

Möödunud nädalal kärpis reitinguagentuur Standard & Poor’s Kreeka reitingu tasemele CCC, mis on madalaim kogu maailmas. Kreeka tööstustoodang on eelmise aastaga võrreldes langenud 11% ja tööpuudus kasvas mullu 40%, jõudes 16%ni töövõimelisest elanikkonnast. Seega pole vaja kristallkuuli, et ennustada Kreeka pankrotti järgneva 12 kuu jooksul, kirjutab Marketwatch.com.

Kreeka majandus on jõudnud staadiumisse, kus enam ei ole mõtet küsida, kas Kreeka muutub maksejõuetuks, vaid küsida tuleks millal see juhtub ja kes maksab arved. Turud on Kreeka maksevõimetusega juba arvestanud ning Saksamaa ja Prantsusmaa ei lase juhtuda sellel enne, kui nende pangad päästetud, et ei juhtuks järjekordset Lehmani-stiilis katastroofi.Kreeka maksejõuetus seaks kogu eurotsooni püsimajäämise küsimärgi alla. Kui liikmesriigid hakkavad järjest pankrotti minema, tükeldaks see ka Euroopa ühisraha ning rahaliidu.

Kui euro eluiga kestab veel vähem kui 5 aastat, siis kuidas ennast selle vastu kõige paremini kaitsta?

Marketwatch.com on toonud välja 5 strateegiat, mida tasuks mõelda:1) Ostke Saksa võlakirju ja müüge DAX indeksit. Uus Saksa mark, mis kerkib euro rusudest kujuneb arvatavasti kõige tugevamaks valuutaks kogu maailmas. See on hea Saksa võlakirjadele, kuid halb Saksamaa suurtele eksportijatele, kelle aktsiad on DAX-il blue chip aktsiad (usaldusväärsed, kuid vähetootlikud - toim.). Aegade jooksul on Saksa mark olnud tugev teiste valuutade vastu. 1970-1980ndatel kannatasid Saksa eksport ja aktsiad selle pärast.

2) Loobuge Šveitsi frangist. Investorid on ostnud franki, kuna puudub Saksa mark. Israeli seeklil leidub praegu poolehoidjaid ning see läheb tugevamaks nii headel kui ka halbadel aegadel, kuid sellel puudub „tuhandeaastane rahu- ja stabiilsusaeg” erinevalt frangist. Vaadates praegust frangi tugevust, võib öelda, et frank on valuuta omaette. Aga kui mark peaks areenile tagasi tulema, liigub suur osa praeguseid investoreid Saksa marga juurde.

3) Loobuge Belgia indeksist. Brüsselist kujunes seoses euroga supervõim Euroopas, kuhu on koondunud palju oma ala tipp-tegijad. Nüüd, mil euro on jooksmas karidele, hakkab Brüsseli mõjuvõim kaduma.   

4)  Ostke Euroopa reisifirmade aktsiaid. Kui euro on kadunud, kaotavad perifeeriariigid kõige enam enda valuutade väärtusest samal ajal, kui terved riigid näevad enda valuutasid kallinemas. Stsenaariumi järgi oleks põhjaeurooplastel siis väga odav käia puhkamas Kreekas, Hispaanias ja Portugalis. 

5)  Ostke dollarit ja müüge USA pankade aktsiaid. Saksamaa ja Prantsusmaa päästavad enda panku Kreeka maksevõimetuse eest. Ameerika pangad on aga Kreeka võlast pungil. Aasia ja Lähis-Ida pangad omavad samuti palju Kreeka võlga. Kui Kreeka läheb pankrotti, kannavad võlga omavad pangad kõige suuremaid kaotusi. Dollar tugevneb palju. Kui dollari konkurent euro kaob ära, säilitab dollar oma staatuse ka järgmise dekaadil kui maailma reservvaluuta.  

 

Hetkel kuum