4. juuli 2011 kell 9:54

Analüütik: ainus lahendus on eurotsoonist lahkumine!

Üks kahest peab eurotsoonist välja astuma – kas pankrotis Kreeka või siis tugevad majandusriigid eesotsas Saksamaaga, leiab Saksa majandusteadlane Markus Kleber. Süsteemi seestpoolt muuta polevat enam võimalik.

Kleber kirjutab ajalehes Handelsblatt, et kui mullu algas Kreeka kriis, ei tahtnud ükski poliitik endale teadustada, millised väljakutsed EL ees seisavad. Ka ei osanud keegi aimata, „millise häbematusega EL suured juhid Pariisis, Frankfurdis (Trichet), Brüsselis (Barroso ja Barnier) ja Washingtonis (Strauss-Kahn) mängureegleid ümber hakkavad tegema, hoolimata igasugustest õiguslikest normidest. Samas magasid poliitikud maha võimaluse karmistada eurotsooni astumise reegleid ja muuta neid nii, et maksevõimetuks muutunud riik saaks välja astuda või saaks ta välja visata.“

Kõigi seni rakendatud suurejooneliste meetmete sobimatus Kreeka suhtes viib järeldusele, et eurotsooni probleemide lahendus ei saa tulla süsteemist seest, vaid tulemuse annaks ainult teatud riikide lahkumine tsoonist, arvab Kleber. „Selles suhtes tuleks Ateena meeleavaldajatele tänulik olla nende protestide eest „EL diktatuuri vastu“ ja Kreeka opositsiooni juhtidele nende vastuseisu eest funktsioneeriva maksumajanduse rakendamisele.“

Sakslaste kannatlikkus hakkab nii Kreeka pankroti kui Saksa poliitikute suhtes katkema, kirjutab Kleber. „Kes tahab stabiilse valuutaliidu uutele kallastele jõuda, peab veel tugevalt vastu avaliku arvamuse voolu ujuma.“

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum