Birjo Must • 2. august 2011 kell 12:35

Kõik euroala riigid osalevad Kreeka abistamises

Euroopa Komisjon teatas täna, et kõik eurotsooni riigid peavad osalema Kreeka abipaketist järgmise osa väljamaksmisel, kirjutab Reuters.

Kreeka saab järgmisena kahepoolseid laene euroala riikidelt 5,8 miljardi eurot ja Rahvusvahelisest Valuutafondist 2,2 miljardit eurot.

Viimasel ajal on aga Itaalia ja Hispaania finantseerimiskulud järsult tõusnud ning on võimalik, et nende kahe riigi jaoks on turgudelt raha laenamise määr kallim kui see, millega nad laenaksid raha Kreekale.

“Kõik eurotsooni liikmesriigid on kohustatud osalema järgmise Kreeka abipaketi väljamakses,” kinnitas Euroopa Komisjoni pressiesindaja Chantal Hughes.

“Kui mõni riik seisab mingil hetkel silmitsi kõrgemate finantseerimise määradega siis on pärast järgmise väljamakse tegemist olemas mehhanism, mis kindlustab, et neile see kompenseeritakse,” rääkis ta.

Itaalia ja Hispaania laenamiskulude ning Kreekale raha laenamise intressimäärade suhet arutati eurotsooni ametnike seas möödunud nädalal. Reutersi andmetel kaalus Itaalia järgmisest osamaksest “välja astumist” või kompensatsiooni mehhanismi kasutamist. See sõltub laenamiskuludest hetkel, mil väljamakse tehakse.

Hetkel kuum