Sirje Rank • 11. september 2011 kell 12:20

Juncker: eurogrupil peaks olema täiskohaga juht

Eurogrupi juht Jean-Claude Juncker, kes on ühtlasi ka Luksemburgi peaminister, tunnistas agentuurile Reuters, et eurogrupile oleks tõenäoliselt vaja täiskohaga püsivat presidenti, mis võimaldaks kriisiolukordades paremini reageerida.

„Lähtudes sellest, kuidas ma seda tööd pean tegema, olen ma üha enam seda meelt, et mõistlik samm edasi oleks eurogupi oma president. Minul läheb pool tööajast peaministri kohustuste täitmisele,“ ütles Juncker reedel G7 rahandusministerite kohtumise järel. „Kui meil on Euroopa Stabiilsusmehhanism (ESM), siis võiks olla ka president.“

Juncker on pälvinud kriitikat muuhulgas suutmatusega euroala ühel häälel rääkima saada – eelkõige Saksamaa ja Prantsusmaa on väljendanud eelistust, et Euroopa Ülemkogu presidendist Herman Van Rompuyst võiks saada rahaliidu eestkõneleja.

Juncker lahkub eurogrupi juhi kohalt tuleva aasta jaanuaris. Saksa ajakiri Focus kirjutas laupäeval, et Junckeri mantlipärijaks on favoriidi kohal Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.

Hetkel kuum