Romet Kreek • 21. oktoober 2011 kell 7:15

S&P: tõenäoliselt kaotab Prantsusmaa tippreitingu

Prantsusmaa on euroala nende riikide seas, mille krediidireitingut tõenäoliselt langetatakse stressis majanduse stsenaariumi korral, vahendab Bloomberg reitinguagentuuri Standard & Poor’s.

Sama oht ähvardab ka Hispaaniat, Itaaliat, Iirimaad ja Portugali, kelle reitingut võidakse langetada pügala või kahe võrra S&P ükskõik kumma stressistsenaariumi realiseerumisel. Need stsenaariumid arvestavad madalat majanduskasvu ja topeltpõhjaga majandussurutist esimesel ning lisaks majandussurutisele ka intressišokki teisel juhul.

„Paisuv eelarvepuudujääk ja pankade rekapitaliseerimise kulud saadavad tõenäoliselt valitsuste laenuvõtmised oluliselt kõrgemale mõlema stsenaariumi korral,“ kirjutasid S&P analüütikud juhtivkrediidianalüütiku Blaise Ganguini eestvedamisel. „Selle tagajärjel halvenevad krediidimõõdikud järsult.“

S&P arvestab, et Euroopat tabab uue aasta II kvartalis majanduskasvu aeglustumine, mis pani reitinguagentuuri alandama tuleva aasta majanduskasvuprognoose keskmiselt 1-1,5%ni. Prantsusmaa järgneb niininimetatud perifeeriariikidele, kelle reitingut on juba kärbitud. Moody’s ütles juba nädala alguses, et Prantsusmaa reiting on ohus.

Topeltpõhjaga majandussurutis oleks langevate kapitalikulutuste ja tarbijausalduse tagajärg esimesest stsenaariumist. Sellisel juhul kukuksid pankade finantstugevusmõõdiku Tier 1 suhtarvu näidud 47 pangast 20 pangal alla 6% taseme, sundides valitsusi panema mängu umbes 80 miljardit eurot värsket kapitali, et tõsta näit vähemalt 7%le.

Pankade rekapitaliseerimise kulu tervel euroalal võib tulla väiksema stressi stsenaariumi korral umbes 115 miljardit ja stressirohkemas olukorras umbes 130 miljardit eurot.

Analüütikud eeldavad, et Euroopa Keskpank ja valitsused toetavad panku, kuna nende hävimine tooks kaasa veel hullemad tagajärjed.

Mõlema stsenaariumi kohaselt kasvaks spekulatiivse järgu reitinguga ettevõtete maksujõuetused 9-13 protsendini.

Hetkel kuum