Raivo Sormunen • 14. november 2011 kell 8:14

Millised firmad on Tallinna börsil väärtuslikud?

Tallinna börsifirmade varade väärtuslikkuse vahe on P/B (firma turuväärtuse/raamatupidamisväärtuse) alusel täpselt kümnekordne. Kui Silvano FG turuväärtus ületab firma omakapitali mahu koguni 3,4kordselt, siis Järvevanal on vastav suhtarv kõigest 0,36.

P/B suhtarv näitab mitu korda ületab ettevõtte turuväärtus tema raamatupidamislikku väärtust. Kõrge näitaja on tavaliselt väga hea kasumlikkusega firmadel, kuid samuti võib kõrge suhtarvu taga olla ka see, et firma varad liialt konservatiivselt hinnatud. Põhjuseid võib olla teisigi,

Madal P/B suhtarv (alla 1,0) võib näidata, et aktsia on alahinnatud või on varad bilansis liiga kõrgelt hinnatud. Samuti võib niivõrd nõrk suhtarv olla kahjumlikel ettevõtetel, kelle raamatupidamisväärtus on kvartalist kvartalisse languses.

Alljärgnevalt Tallinna börsifirma P/B möödunud reedeste sulgemishindade ja värskelt avaldatud  III kvartali majandustulemuste põhjal:

Silvano FG           3,40   Olympic EG         2,39   Tallinna Vesi       1,78   Tln Kaubamaja   1,66   Baltika                  1,35   Viisnurk                1,27   Nordecon             1,12   Harju Elekter       1,06   Merko Ehitus        0,90   Ekspress Grupp 0,83   Premia Foods      0,71   Tallink Grupp        0,59   Arco Vara               0,55   Trigon PD              0,41   Järvevana              0,36   

Hetkel kuum