Fredy-Edwin Esse • 28. november 2011 kell 21:00

Euroopas käis eile võimas leevendusralli

Uuesti tekkinud optimism, et Euroopa riikide liidrid suudavad võlakriisiga võideldes edusamme näidata, lennutas eile Euroopa aktsiaturud pärast kahe kuu raskeimat nädalat järsult üles. Head USA jaemüüginumbrid panid rallima ka Ühendriikide ja Aasia väärtpaberid.

"Tegutsege või me hävitame teid". Stoxx Europe 600 indeks tõusis eile pärastlõunase seisuga ligi 3%. Reedel suutis indeks murda kuuepäevase langusperioodi, kuigi nädala peale jäi 4,6% miinusesse, mis oli kahe kuu halvim nädal.

Euroopa tõusule aitas kaasa ka optimism, et väidetavalt on eurotsooni rahandusministrid kokku leppimas mitmetes tegevusplaanides ja -reeglites Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi suhtes.

"Euroopa juhid on surutud olukorda, kus nad lõpuks peavad midagi tegema," ütles Bloombergile Brewin Dolphin Securitiesi strateeg Mike Lenhoff. "Me oleme sealmaal, kus poliitikud hakkavad reageerima. Turgude sõnum on lihtne: hakake tegutsema või me hävitame teid."

Leevendusrallit Euroopas vedasid senised murelapsed ehk pangad. ING Groep, Royal Bank of Scotland ja BNP Paribas olid enne õhtut 7% kuni 8% plussis. Enam kui 10% tõusjate seas olid ka Belgia pangad, kuigi Standard & Poor's alandas reedel riigi krediidireitingut.

Tähelepanu pöörati vaid positiivsetele teguritele. Väga head jaemüüginumbrid tänupühade ajal andsid hoogu juurde Aasia turgudel USA futuuridele. Ameerikas järjest populaarsust koguv Must reede (Black Friday), kus erinevate allahindlustega üritatakse ühel päeval inimesed ostlema meelitada, tähendab firmadele meeletuid käibeid ja ka kasumeid.

Samal ajal eitas Rahvusvaheline Valuutafond Itaalia võimaliku abipaketi üle peetavaid kõnelusi ning Jaapani kinnitusel pole teema tõstatanud ka G7 ühenduses.

Euroopa olukorda testisid ka Belgia ja Itaalia eilsed võlakirjamüügid ja kuigi mõlema riigi laenukulud kasvasid, siis vaid rohelist nägevad investorid sellele tähelepanu ei pööranud.

Hetkel kuum