Aivar Hundimägi • 1. detsember 2011 kell 5:58

IRLi poliitikud ajavad elamislubade äri

IRLi poliitikud Indrek Raudne ja Nikolai Stelmach ajavad Eesti elamislubadega äri, klientideks Vene kodanikud, kes tänu elamislubadele saavad vabalt Euroopas reisida.

Riigikogu liikme Indrek Raudse ja Tallinna volikogu liikme Nikolai Stelmachi nn elamislubade äri tõi päevavalgele eilne ETV saade Pealtnägija. Mõlemad mehed on mõjukad tegijad IRLis, kes naudivad näiteks majandusminister Juhan Partsi soosingut.

Raudse ja Stelmachi sõnul võib nende tegevust nimetada investeerimisbürooks.

Pealtnägija kinnitusel kasutavad Stelmach ja Raudne oma poliitilist mõjuvõimu ja teevad oma äri nimel ka lobitööd. Üks näide puudutab elamislubade kvooti, mis on 0,1 protsenti elanikkonnast ehk umbes tuhat inimest aastas. Kui varasematel aastatel jäi kvooti alati üle, siis tänavu oli see juba augustiks otsas. Oktoobris tõstis siseminister Ken-Marti Vaher tänavust piirnormi 336 võrra ja seda nii, et juhatuse liikmed tänavu rohkem elamislubasid juurde ei saa, aga kõik teised saavad, sh Stelmachi ja Raudse kliendid. 

Hetkel kuum