Alyona Stadnik • 6. detsember 2011 kell 11:03

Peep Aru: suurim julgeolekurisk on Eesti maine

Riigikogu kapo komisjoni esimees Peep Aru sõnul on kõige suurem julgeolekurisk elamisklubade skandaali puhul Eesti maine kahjustus.

„Loogiline järeldus on see, et juhul, kui avastatakse fiktiivsete elamislubade andmine, on julgeolekurisk väga suur ja kindlasti suureneb julgeolekurisk ka siis, kui neid lube on saanud kriminaalse taustaga inimesed,“ kommenteeris Aru.

Küsimusele, kuidas on võimalik, et kriminaalse taustaga inimesed on saanud elamisloa, vastas Aru, et keegi on kuskil eksinud sellega. Ta lisas, et sel on väga tõsine mõju ka Eesti mainele kuna oleme Schengeni viisaruumis ja Euroopa Liidus.

Aru lisas, et hetkel tehakse üksi-pulki need asjad selgeks, kes vastutab selle eest. „Umbes 60 elamisloa osas on alustatud uurimist. Tuleb juhtumilt juhtumile asi lahti arutada ja siis selgub ka see pool, kas keegi on nendes asjades süüdi ja milles nad süüdi on,“ märkis Aru.Ta arutles, et kindlasti selgub ka, kas on vajalik mingeid seadusemuudatusi ja parandusi teha. „Mis puudutab kapo komisjoni, siis meie omalt poolt kohtume järgmisel nädalal kaitsepolitsei peadirektoriga, et arutada küsimust julgeoleku aspektist,“ sõnas Aru.

Aru lisas, et reaalselt annab ka elamislubasid tühistada, aga kuidas see täpselt käib, ei osanud ta öelda. „Meie komisjoni huvitab see juhtum julgeoleku aspektist, mille puhul võib asi olla väga lai. Siin võib olla otseselt neid, kes kellegi teise jaoks töötavad ja kindlasti kõige suurem julgeolekurisk on see, kui Eesti maine kahjustub," märkis Aru.

"Aeg annab arutust ning mul on hea meel, et asjadega on tõsisemalt tegelema hakatud," lisas poliitik lõpetuseks.

Tänane Eesti Päevaleht kirjutab sellest, et elamisloa sai isegi allilmategelane Alexander Kharkovskiy. Teda tuntakse kriminaalse tausta järgi. Tänavu märtsis väljastas politsei- ja piirivalveamet mehele elamisloa viieks aastaks.

 

 

 

Hetkel kuum