Sirje Rank • 5. detsember 2011 kell 9:20

Kreeka võla mahakandmine oli kohutav viga

See oli kohutav viga, et Kreeka erasektori laenuandjail tuli pool oma investeeringust korstnasse kirjutada, ütles täna Euroopa Keskpanga nõukogu liige Athanasios Orphanides.

„Sundides kahjumeid kandma kasvõi ühe (euroala) riigi võlakirjaga seoses, oleme õõnestanud rahvusvaheliste investorite usaldust kõigi euroala riikide võlakirjade vastu ning see on üks praeguste probleemide põhjusi,“ ütles Orphanides täna Küprose parlamendis. „Just selle euroalal tehtud traagilise vea pärast on mitmete võlakirjade tootlused täna nii kõrged,“ tsiteeris Küprose keskpanga juhti agentuur Reuters.

Tänavu juulis lepiti kokku, et Kreeka võlausaldajad vahetavad olemasolevad võlakirjad uute ja pikema tähtajaga võlakirjade vastu, mille väärtus on 21% väiksem. Eesmärk oli kergendada Kreeka võlakoormat, mis küündis juba 162%-le SKPst. Üsna pea sai aga selgeks, et ka sellest kergendusest ei piisa ning nii lepiti läinud kuul kokku uus lahendus, kus laenuandjatel tuleb pool oma investeeringust maha kanda.

„See oli kohutav viga,“ nentis Orphanides.

Hetkel kuum