Romet Kreek • 1. november 2011 kell 8:40

"Võlakärbe ei muuda Kreekat maksujõuliseks"

Riskifondi juht ja The Gartmann Letter uudiskirja autor Dennis Gartman kirjutas, et Kreeka võlakärbe ei puuduta kõiki investoreid, mis muudab selle mõju nii väikeseks, et Kreeka ei muutu kunagi maksujõuliseks.

Paistab, et Kreeka valitsuse võlakirjade 50protsendine mahakandmine puudutab vaid eraõiguslike institutsioone, mistõttu avalikud valitsusinstitutsioonid kannaksid maha vaid 21 protsenti võlakirjade väärtusest. Nüüd on räägitud, et 150 miljardit eurot, mis on troika ja Euroopa Keskpanga käes, ei taba üldse mingi väärtuse mahakandmine.

Meie arusaamise kohaselt on Kreekal umbes 350 miljardit eurot võlga, mistõttu võlakärbe on väiksem, kui esialgselt arvatud, teatas ta. „Turuosalised olid läinud nädala lõpus veendunud, et lõpuks langeb Kreeka võlakirjade maht 175 miljardile eurole ning sellelt tasemelt võib ehk Kreeka muutuda aja jooksul fiskaalselt stabiilseks.

Nüüd paistab, et Kreeka võlakoormust kärbitakse vaid 275 miljardi euroni, mida on vähem, kui turul on arvatud. Sellel tasemel ei muutu Kreeka kunagi maksujõuliseks.

Dennis Gartman mõtteid vahendas John Mauldin oma uudiskirjas.

Hetkel kuum